Reteaua Corect

Efectul Ucrainei asupra conturilor marilor companii petroliere - Explozie a profiturilor

Scris de newsreporter in 03 februarie 2023 la 12:17, in Business. 354 vizualizari Intra in discutie Taguricompanii petroliere, profit, ucraina shortlinkhttp://crct.ro/nAPT

Efectele războiului aduc miliarde în cuferele giganților petrolieri. Ultimul trimestru din 2022 s-a încheiat cu o abundență de venituri și profituri. Shell, cea mai mare companie petrolieră privată din lume, a anunțat joi că în anul 2022 a avut câștiguri de 40 de miliarde de dolari (36 de miliarde de euro), mai mult decât se aștepta și dublu față de acum un an, în principal datorită creșterii puternice a veniturilor legate de vânzările de gaze și gaze lichefiate (GNL), relatează Știripesurse.

Între octombrie și decembrie, grupul britanic a câștigat 9,8 miliarde, aceasta fiind a doua cea mai mare cifră trimestrială din istoria sa. Directorul executiv Wael Sawan a spus că rezultatele demonstrează ''puterea portofoliului diversificat al Shell, precum și capacitatea noastră de a livra energie clienților noștri într-o lume instabilă''. În ciuda rezultatelor record, Shell nu a mărit suma alocată investițiilor în surse regenerabile și în dezvoltarea tehnologiilor cu emisii scăzute de CO2. După ce le-a distribuit acţionarilor 26 de miliarde de dolari pe parcursul anului 2022, compania a anunțat, începând din luna  aprilie, un nou plan de buy back de 4 miliarde de dolari, o modalitate de a crește prețurile și de a îmbunătăți valoarea ''câștigului pe acțiune'' pe care se bazează adesea bonusurile executive, relateaza Il Fatto Quotidiano citat de Rador.

Vezi și: Petrom raportează profituri uriașe, după ce anul trecut a bubuit prețul motorinei și benzinei

Cu două zile în urmă şi compania Exxon, din SUA, a anunțat că şi-a dublat profiturile care au ajuns la 55 de miliarde de dolari, cel mai mare câștig pe care compania l-a avut vreodată. În decembrie anul trecut, Exxon a demarat un proces împotriva Uniunii Europene pentru a contesta legitimitatea unui impozit pe profiturile suplimentare care se aplică părții din profituri care ar trebui să fie generate de consecințele războiului asupra costurilor energiei. Celălalt gigant american, Chevron, a realizat profituri de 36,5 miliarde de dolari și a anunțat un plan enorm de răscumpărare de 75 de miliarde care a stârnit furia Casei Albe. De fapt, administrația SUA a cerut investiții mai mari pentru a crește producția și a reduce presiunea asupra prețurilor la combustibil și gaze.

British Petroleum își va publica rezultatele pe 7 februarie, iar a doua zi va fi rândul companiei franceze Total, în timp ce datele Eni vor fi publicate pe 22 februarie. În ultimele luni, prețurile la gaze au scăzut brusc și, într-o măsură mai mică şi prețurile petrolului. Însă evoluțiile situației geopolitice pot provoca cu ușurință noi creșteri ale prețurilor. Companiile petroliere au mai mult sau mai puțin aceleaşi costuri  pentru extragerea petrolului și gazelor, dar, în funcție de cotații, își pot vinde produsele la prețuri mai mult sau mai puțin mari. În acelaşi timp sunt printre puținele companii care și-au văzut prețurile acțiunilor crescând în ultimul an. Capitalizarea Exxon a crescut cu 42%, cea a Shell cu 17%. Chevron înregistrează + 26%, iar Eni un mai modest + 2,9%.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.