Reteaua Corect

Economia mondială a crescut în martie cu cel mai bun ritm din august 2014

Scris de newsreporter in 08 aprilie 2021 la 11:22, in Business. 464 vizualizari Intra in discutie Taguri2014, 2021, crestere, economie mondiala, ritm shortlinkhttp://crct.ro/nxEr

Economia mondială a crescut în martie pentru a noua lună la rând, cu o dinamică lunară în accelerare la maximul din august 2014, pe fondul procesului de imunizare şi mix-ului relaxat de politici economice în implementare, arată Andrei Rădulescu Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania, scrie ZF.

Markit Economics a publicat datele privind dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în luna martie şi trimestrul I.

Estimaţi împreună cu JPMorgan aceşti indicatori reflectă evoluţia comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii, pragul de 50 puncte separând creşterea de scădere.

Pe de o parte, industria prelucrătoare (motorul economiei mondiale) a crescut pentru a noua lună consecutiv în martie, evoluţie care confirmă intrarea într-un nou ciclu economic şi relansarea în formă de V.

Indicatorul PMI a urcat cu 1,1 puncte lună/lună la 55 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2011.

Se evidenţiază majorarea componentei comenzi noi cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 55,8 puncte, pe fondul ameliorării climatului din sfera comerţului internaţional (pe segmentul exporturi indicatorul a crescut cu 2,4 puncte lună/lună la 53,4 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2018).

De asemenea, componenta producţie a urcat cu 0,8 puncte lună/lună la 55,1 puncte în martie.

Totodată, componenta locuri de muncă a înregistrat valori peste nivelul de 50 puncte în martie.

Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni s-a poziţionat la un nivel ridicat, deşi în uşoară ajustare raportat la februarie.

Analiza din perspectiva marilor grupe industriale evidenţiază creşterea înregistrată la nivelul bunurilor intermediare şi bunurilor de capital, confirmându-se intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu investiţional.

Din perspectiva regională se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare în Germania, Olanda, Austria, Italia, SUA, Japonia şi China.

Astfel, în trimestrul I indicatorul PMI din industria prelucrătoare mondială s-a majorat cu un ritm lunar de 0,6 puncte la 54,2 puncte, cel mai ridicat nivel de la începutul ciclului economic post-criză.

De asemenea, sectorul de servicii a crescut pentru a noua lună consecutiv în martie: indicatorul în urcare cu 1,9 puncte lună/lună la 54,7 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018.

Se evidenţiază majorarea comenzilor noi: această componentă a crescut cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 53,8 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

De asemenea, componenta locuri de muncă a urcat cu 1,6 puncte lună/lună la 51,6 puncte în martie, în zona maximelor din vara anului 2019.

Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluţie pentru următoarele trimestre s-a ameliorat în martie spre maximul din ultimii şapte ani, ceea ce exprimă premise pozitive pentru dinamica sectorului terţiar pe termen scurt.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) a urcat cu un ritm lunar de 1,6 puncte la 54,8 puncte în martie, nivelul maxim din august 2014.

Din perspectiva sectorială, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate la nivelul serviciilor financiare. De asemenea, ramurile bunuri de consum, bunuri intermediare şi servicii de afaceri s-au ameliorat în luna martie.

Analiza pe regiuni evidenţiază creşterea economică din SUA, Germania, Marea Britanie, India şi Australia în luna martie.

La polul opus, economia braziliană s-a ajustat cu cel mai sever ritm din ultimele nouă luni în martie.

Astfel, în trimestrul I indicatorul PMI Compozit a consemnat un nivel mediu de 53,4 puncte, în creştere cu 7,6 puncte an/an.

Se evidenţiază creşterea indicatorului PMI din industria prelucrătoare cu 5,9 puncte an/an la 54,2 puncte.

De asemenea, indicatorul PMI din sectorul de servicii a urcat cu un ritm anual de 7,5 puncte an/an la 53 puncte în T1 2021.

Cele mai recente prognoze FMI indică perspectiva creşterii economiei mondiale cu ritmuri anuale de 6% în 2021, respectiv 4,4% în 2022.

ZF

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.