Reteaua Corect

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns la 7 mld. euro

Scris de newsreporter in 15 octombrie 2019 la 09:21, in Business. 324 vizualizari Intra in discutie Taguri16%, balanta de plati, deficit de cont curent, euro, leu shortlinkhttp://crct.ro/nv7Z

La opt luni din an deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns la 7 mld. euro, plus 16% an/an. Deocamdată leul rezistă în faţa euro, scrie Ziaru Financiar.

Deficitul de cont curent a ajuns în primele opt luni din an la 7 miliarde euro, iar estimările sunt că el va depăşi în 2019 10 miliarde de euro, echivalentul a peste 5% din PIB, la un Produs Intern Brut asumat de Ministerul de Finanţe de 219 miliarde de euro.

Datele publicate luni de BNR subliniază o realitate deja an­tici­pată de economişti. În­trucât deficitul comercial se accentuează puternic, de­ficitul de cont curent (diferenţa dintre in­tră­rile şi ieşirile de valută) urmează acest trent.

Nu este mult un deficit de cont curent de 5% din PIB?

„Nu suntem într-o situaţie critică, dar ajustări trebuie făcute şi vor fi făcute vrând-nevrând”, comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Deficitul de cont curent este determinat în primul rând de deficitul comercial, care a fost puternic accentuat de o creştere internă puternică ce nu a putut fi susţinută de producţia internă.

La opt luni din 2019, deficitul comercial a fost de 10,9 miliarde de euro, arată datele de luni ale BNR. Excedentul înregistrat pe zona de comerţ cu serviciile, de 5,8 miliarde de euro la opt luni, nu a putut acoperi căderea.

„Responsabil în principal pentru deficitul de cont curent este deficitul bugetar. În 2018, deficitul de cont curent a fost de 4,5% din PIB, iar deficitul bugetar de aproape 3% din PIB. Prin urmare două treimi din deficitul de cont curent vin din deficitul bugetar”, comentează Dumitru.

Cursul de schimb leu/euro a fost relativ stabil în ultimii ani, în ciuda deteriorării balanţei contului curent. De la începutul anului şi până luni 14 octombrie 2019 leul s-a depreciat cu 1%.

Potrivit datelor BNR, excedentul înregistrat pe zona de servicii a fost de 5,8 miliarde de euro.

Aportul la acest excedent a fost determinat de sectorul de transporturi internaţionale, cu un plus de aproape 2,9 miliarde de euro. Turismul a înregistrat un deficit puternic. Românii au cheltuit în străinătate, în primele opt luni din an, 2,8 miliarde de euro, în vreme ce străinii au lăsat aici 1,67 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,1 miliarde de euro.

Datorie externă record: 109 miliarde de euro în primele opt luni din 2019

⇒ Datoria externă a ajuns la 109 miliade de euro în primele opt luni din 2019, după ce datoria publică a crescut de la 34,8 miliarde de euro la 31 decembrie 2018 la 41,1 miliarde de euro la finanul lui august 2019. Un plus de 6,3 miliarde de euro înregistrat de datoria publică înseamnă o creştere a datoriei publice faţă instituţiile de credit străine de 18%. Însă datoria externă este în continuare deţinută, în majoritate, de entităţile private. Din decembrie 2018 până la finalul lui august 2019, datoria multinaţionalelor (datoria pe termen scurt) a crescut de la 31,3 miliarde de euro la 34,6 mld. de euro, un plus de 10%. Două treimi din datoria externă este deţinută de companiile private şi restul de stat.

⇒ În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 74,3 mld. euro la 31 august 2019 (68,2% din totalul datoriei externe), în creştere cu 8,9% faţă de 31 decembrie 2018. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 august 2019 nivelul de 34,6 miliarde euro (31,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 9,7% faţă de 31 decembrie 2018.

 
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.