Reteaua Corect
Adrian Vasilescu

Deşi preţurile influente au crescut… inflaţia şi-a început descreşterea

Scris de Adrian Vasilescu in 16 noiembrie 2018 la 12:49, in Business. 504 vizualizari Intra in discutie TaguriBNR, crescut, inflatie, ins, octombrie 2018, preturi shortlinkhttp://crct.ro/ntBE

Luni dimineaţă, la ceva mai puţin de o oră după ce INS a dat publicităţii comunicatul privind ratele inflaţiei din octombrie 2018, un post TV a cerut opinia unui analist financiar. Un comentator îndeobşte echilibrat şi, mai cu seamă, documentat. Aşa că m-a surprins să-l aud afirmând că, în piaţă, preţurile sunt mai mari decât cele din calculele statisticienilor.

Astfel de diferenţe, nu doar în sus, ci şi în jos, sunt şi posibile, şi fireşti. Depinde în ce pieţe ne facem cumpărăturile: în piaţa Dorobanţi (foarte scumpă) sau în piaţa Obor (între cele mai ieftine), ambele din Bucureşti; în piaţa din Târgovişte sau în cea din Şimleu Silvaniei. Iar diferenţele depind de foarte mulţi factori, unii economici, alţii sociali sau psihologici. Dar Statistica este interesată de ansamblul pieţelor, ceea ce presupune să fie înregistrate şi analizate imense mase de mărfuri, alimentare, nealimentare şi servicii. Şi, în final, să fie sintetizate.

Cine a citit cu atenţie comunicatul INS va fi observat, fără îndoială, adnotarea „Indicii Preţurilor de Consum”. Pentru că asta extrag statisticienii din procesele şi fenomenele economice: serii de indici sintetici. Este modalitatea folosită prin excelenţă în analiza preţurilor de consum, pentru a le cunoaşte evoluţia de-a lungul unei perioade trecute; şi pentru a măsura modificările intervenite într-un timp dat – o lună, 12 luni, 24 de luni. Pentru a înseria, deci, atât mişcarea preţurilor între o bază de calcul, ca punct de plecare, bunăoară noiembrie 2017 pentru rata pe 12 luni sau septembrie 2018 pentru rata pe o lună, şi sfârşitul perioadei analizate – în exemplul de faţă octombrie 2018 – cât şi influenţele tuturor factorilor evidenţiaţi drept cauze ale acestor modificări. Îi numim indici de dinamică fiindcă măsoară mişcarea; sau indici sintetici, pentru că totodată ajută la analiză prin sintetizarea variaţiilor medii ale fenomenului studiat: mişcarea preţurilor.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.