Reteaua Corect

De ce gradul de bancarizare al României este cel mai mic din UE?

Scris de newsreporter in 23 august 2019 la 11:16, in Business. 297 vizualizari Intra in discutie Taguribancarizare, bancomat, mediul rural, românia, UE shortlinkhttp://crct.ro/nuTs

Doar în una din patru comune din România există bancomat. Trei sferturi din oamenii care locuiesc în mediul rural, care reprezintă jumătate din populaţia ţării, nu au acces direct la un serviciu bancar de bază: un bancomat, scrie Ziarul Finaciar.

Doar în 695 din cele 2.861 de co­mune din România există un bancomat, arată datele Băncii Naţio­nale furnizate la soli­citarea ZF. BNR nu urmă­reşte aceste date în rapoartele sale, dar le deţine de la băncile comerciale. Aceasta este prima dată când este publicată lista cu numărul de banco­mate pe fiecare oraş şi comună din România.

Pornind de la cazul Caracal, în care o fată din comuna Dioşti, judeţul Dolj, a vrut să ajun­gă la cel mai apropiat bancomat pentru că nu avea niciunul în comuna sa şi a avut un sfârşit tragic, ZF a înaintat o solicitare către BNR pentru a obţine informaţii privind toate banco­matele înregistrate din ţară.

În mediul rural există 1.045 de bancomate (ATM-uri), instalate în 695 de comune. Oamenii din celelalte 2.166 de comune nu au acces la bancomat în localitatea lor.

Spre exemplu, în comuna Dor Mărunt din ju­deţul Călăraşi, cel mai apropiat ATM este în ora­şul Lehliu-Gară (din judeţul Călăraşi), la 11 km.

Un locuitor al satului Dâlga din comuna Dor Mărunt din judeţul Călăraşi intervievat de ZF susţine că oamenii de acolo ar avea mare nevoie de cel puţin un bancomat. „Sunt câteva sute de oameni care îşi încasează salariile şi pensiile pe card, iar cel mai apropiat bancomat este la aproape 11 km, în Lehliu-Gară. Trebuie să iei un autobuz sau trenul până acolo doar ca să petreci cinci minute în faţa unui bancomat. Este o risipă de timp şi de resurse“, a declarat Maria C., locuitor al satului Dâlga.

„La noi în comuna Corod oamenii sunt chiar foarte nervoşi că bancomatul BCR care exista s-a desfiinţat anul acesta. Plătim o gră­ma­dă de comisioane la bănci şi ar fi normal ca şi sistemul bancar să ofere servicii de bază precum un bancomat. Corodul este o comună mare, de peste 7.000 de oameni. Este anormal să nu existe un bancomat. Mulţi aşteaptă bani de la rudele din străinătate, dar să te duci până la Tecuci şi să te întorci cu un maxi taxi costă 20 de lei. Mai avem Bancă Naţională? CEC-ul ce face, că este bancă românească?“, a spus Alice Boghiţoiu, consilier local în comuna Corod.

La o altă comună din judeţul Galaţi, Cer­ţeşti, cu 2.400 de oameni, primarul Daniel Coto­ra­nu a făcut solicitări la CEC şi Banca Transil­vania pentru a instala un bancomat, la solicitarea oamenilor din comună, dar fără succes.

În România există în total peste 10.500 de ATM-uri, din care 9.488 sunt în mediul urban, arată datele BNR. Gradul de intermediere ban­cară calculat ca raport între activele bancare şi PIB este de doar 50% în România, cel mai mic din UE, iar întrebarea este cum poate să crească dacă un serviciu de bază precum bancomatul nu este asigurat în toate localităţile din România.

CEC, banca statului ce ar trebui să aibă ca misiune şi asigurarea unor servicii bancare de bază pentru populaţia României, a făcut profit de 75 mil. euro în 2018.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.