Reteaua Corect

Date OFICIALE de la Ministerul de Finanțe: Măsurile economice pentru susținerea companiilor

Scris de newsreporter in 19 martie 2020 la 16:54, in Business. 481 vizualizari Intra in discutie Taguricompanii, coronavirus, masuri, ministerul finantelor shortlinkhttp://crct.ro/nvQ9

Informații oficiale de la Guvern privind măsurile care se vor lua pentru prevenirea crizei generate de coronavirus. Ministerul de Finanţe va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor prin garantarea unor credite, subvenţionarea dobânzilor pentru aceste finanţãri şi facilitãţi pentru societãţile care întâmpinã dificultãţi financiare fiind doar câteva din măsuri, arată un comunicat al ministerului, conform Mediafax, citat de Știripesurse.ro.

Totodată, se aplică prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligaţiilor bugetare şi a termenelor de platã a impozitelor locale datorate de populaţie. Fiscul va suspenda popririle pentru populaţie, iar IMM-urile care obţin certificat de situaţie de urgenţã de la Ministerul Economiei vor putea amâna plata utilitãţilor şi a chiriilor.

Potrivit actului normativ aprobat miercuri de Guvern, Ministerul Finanţelor va garanta pânã la 80% din valoarea finanţãrilor acordate IMM-urilor. Valoarea maximã a creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depãşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 milioane lei. Pentru creditele de investiţii, valoarea maximã a finanţãrii este de 10 milioane de lei.

Totodatã, valoarea maximã cumulatã a finanţãrilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilitãţi este de 10 milioane lei.

Pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici, statul va acorda garanţii pentru credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele şi speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90%. Valoarea maximã a finanţãrilor va fi de 500.000 lei pentru microîntreprinderi şi de 1 milion de lei pentru întreprinderile mici.

Valoarea maximã a fiecãrei finanţãri acordate unui beneficiar nu poate depãşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita pragurile prevãzute anterior.

Ministerul Finanţelor Publice va subvenţiona 100% din dobânzile pentru creditele ce urmeazã a fi garantate, atât pentru microîntreprinderi, cât şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

Dobânda va fi subvenţionatã de la momentul acordãrii creditului pânã la data de 31 martie 2021.

Acordarea subvenţiei de dobândã se menţine în anii 2021-2022, începând cu luna aprilie 2021 doar în condiţiile în care creşterea economica estimatã de CNSP pentru aceşti ani se situeazã sub nivelul celei înregistrate în anul 2020 şi se stabileşte prin Hotãrâre de Guvern.

Obligaţiile fiscale restanţe şi alte creanţe bugetare se vor achita din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordate în cadrul programului.

Perioada de garantare a creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru va fi de 36 de luni cu posibilitatea prelungirii cu 36 de luni. Pentru creditele de investiţii a fost menţinutã perioada de 120 de luni.

MFP va acoperi de la buget şi comisionul de administrare pentru acoperirea costurilor de acordare şi monitorizare a garanţiilor acordate de F.N.G.C.I.M.M.

De asemenea, Guvernul a decis sã se suspende sau sã nu înceapã mãsurile de executare silitã prin poprire a persoanelor fizice, cu excepţia executãrilor silite care se aplicã pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotãrâri judecãtoreşti pronunţate în materie penalã. Mãsurile de suspendare a executãrii silite prin poprire asupra sumelor urmãribile reprezentând venituri şi disponibilitãţi bãneşti se aplicã, prin efectul legii, de cãtre instituţiile de credit sau terţii popriţi, fãrã alte formalitãţi din partea organelor fiscale.

Actul normativ mai prevede cã, pe perioada stãrii de urgenţã, pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data intrãrii în vigoare a ordonanţei de urgenţã şi neachitate pânã la încetarea mãsurilor prevãzute de starea de urgenţã nu se calculeazã şi nu se datoreazã dobânzi şi penalitãţi de întârziere conform Codului de procedurã fiscalã. Aceastã facilitate va fi menţinutã pentru încã 30 de zile de la încetarea stãrii de urgenţã.

În acest fel, contribuabilii sunt eligibili sã participe, de exemplu, la procedurile de achiziţiile publice derulate în aceastã perioadã sau sã nu li se anuleze diverse autorizaţii.

Având în vedere riscul apariţiei unor dezechilibre financiare la nivelul economiei naţionale cu impact asupra contribuabililor, a fost consideratã necesarã prorogarea dispoziţiilor referitoare la termenele de depunere a notificãrilor şi a cererilor depuse de aceştia pentru a beneficia de mãsurile de restructurare a obligaţiilor bugetare.

Astfel, s-a decis prorogarea termenului pentru depunerea intenţiei de restructurare pânã la data de 31 iulie 2020 şi prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare pânã la data de 30 octombrie 2020

Prin derogare de la prevederile privind Codul Fiscal, contribuabilii care aplicã sistemul de declarare şi platã a impozitului pe profit anual, cu plãţi anticipate efectuate trimestrial, pot efectua plãţile anticipate trimestriale pentru anul 2020, la nivelul sumei rezultate din calculul impozitului pe profit trimestrial curent. Modul de calcul se pãstreazã pentru toate trimestrele anului fiscal 2020. De asemenea, pentru cei care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, se aplicã pentru plãţile anticipate datorate pentru trimestrele rãmase din anul modificat care se încheie în anul 2020, precum şi pentru calculul celor care sunt aferente trimestrelor din anului fiscal modificat care începe în anul 2020 şi sunt cuprinse în anul calendaristic 2020.

De asemenea, pe durata stãrii de urgenţã, întreprinderile mici şi mijlocii, care deţin certificatul de situaţie de urgenţã emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, beneficiazã de amânarea la platã pentru serviciile de utilitãţi - electricitate, gaze naturale, apã, servicii telefonice si de internet, precum şi de amânarea la platã a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare.

Prin derogare de la alte dispoziţii legale, în contractele în derulare, altele decât cele prevãzute anterior încheiate de întreprinderile mici sau mijlocii, care deţin certificatul de situaţie de urgenţã emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, poate fi invocatã forţa majorã împotriva acestora numai dupã încercarea, doveditã cu înscrisuri comunicate între pãrţi prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condiţiilor excepţionale generate de starea de urgenţã.

Guvernul a decis şi prorogarea termenului de platã pentru impozitul peclãdiri, impozitul pe teren, respective impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, perioadã în care se vor primi în continuare bonificaţiile stabilite de consiliile locale.

În aceste condiţii, Guvernul a aprobat ca plata ratelor şi dobânzilor aferente împrumuturilor din venituri rezultate din privatizare acordate de Ministerul Finanţelor Publice unitãţilor administrative-teritoriale sã se poate amâna, la cererea acestora, pe o perioadã de trei luni, de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã. Pentru aceastã perioadã Ministerul Finanţelor Publice nu calculeazã dobânzi şi dobânzi de întârziere. Facilitatea nu este acordatã împrumuturilor care înregistreazã restanţe la platã.

În plus, ţinând cont de necesitatea achiziţiei în continuare a materialelor şi echipamentelor sanitare necesare, Ministerul Finanţelor Publice acordã un împrumut din venituri rezultate din privatizare în valoare de 1,15 miliarde lei Companiei Naţionale UNIFARM S.A., pe o perioadã de 6 luni.

Începând cu data intrãrii în vigoare a ordonanţei de urgenţã, pe perioada stãrii de urgenţã instituite pe teritoriul României, se autorizeazã ordonatorii principali de credite sã efectueze virãri de credite bugetare şi credite de angajament neutilizate, dupã caz, astfel încât sã asigure fondurile necesare pentru aplicarea mãsurilor de combatere şi prevenire a rãspândirii infectãrii cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Ministerul Finanţelor Publice va aproba repartizarea pe trimestre a virãrilor de credite bugetare şi credite de angajament, pe baza comunicãrilor transmise de ordonatorii principali de credite a virãrilor în termen de 5 zile lucrãtoare de la data efectuãrii.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.