Reteaua Corect

Dan Bucşă, economistul-şef al UniCredit pentru regiune: Statele Unite vor intra în recesiune

Scris de newsreporter in 16 octombrie 2019 la 13:44, in Business. 68 vizualizari Intra in discutie Taguri2020, anul viitor, dan bucsa, recesiune, statele unite, sua shortlinkhttp://crct.ro/nv8t

SUA vor intra în recesiune la mijlocul anului viitor, poate mai devreme sau mai târziu, întrucât economia Statelor este rezilientă, a declarat, miercuri, Dan Bucşă, economistul-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, la o conferinţă de profil, scrie Ziarul Financiar.

“Probabilitatea unei recesiuni în Statele Unite ale Americii, în următoarele 12 luni, este de peste 50%. Această posibilitatea ar putea să mai crească, peste trei ani este de 98%. În scenariul nostru, recesiunea în SUA va fi la mijlocul anului viitor. Recesiunea în SUA s-ar putea întâmpla şi mai târziu, întrucât economia SUA este una rezilientă, ori mai devreme deoarece o corecţie declanşată de piaţa bursieră se poate întâmpla oricând”, a explicat specialistul.

Potrivit economistului, în ceea ce priveşte comerţul global, războiaele tarifare nu ve vor termina înainte de alegerile prezidenţiale din SUA. “Guvernul chinez crede acelaşi lucru, sunt prea multe opinii divergente. Marea problemă între SUA şi China este că nu se înţeleg asupra a ceea ce au de negoicat. O altă problemă a razboiaelor comerciale, este că ele afectează pe toată lumea. Scenariul include tarife de 25% pe toate exporturile chinezeşti, iar impactul calculat de OECD, pentru SUA, este de minus un punct procentual, pentru China impactul este de minust 1,4 puncte procentuale, iar la nivel global – minust 8 puncte procentuale. Impactul semnificativ se va cunoaşte asupra comerţului global, mai mult de 1,5 puncte procentuale”, a comentat Bucşa.

Totodată, economistul a apreciat că, prognoza în ceea ce priveşte Rezerva Federală a SUA prevede încă o tăiere a dobânzii în acest an, urmată de alte două în 2021.

“În SUA, pe piaţa muncii, şomajul este redus, iar impactul la nivelul salariilor este foarte redus. De asemenea, este foarte greu de crezut că angajarea va creşte în State. Totuşi, recesiunea din SUA nu este una adâncă, ci mai degrabă o perioadă în care lucrurile se reaşează în economia Statelor”, a apreciat oficialul Unicredit Bank Londra.

Analistul avertizează că impactul asupra regiunii noastre este puternic: ”Inflaţia nu îşi revine în Europa şi nu ne aşteptăm ca în 2021 să îşi revină. Nu există nici presiuni, şocuri de ofertă externe în acest sens. De asemenea, este o situaţie nefericită pentru oferta de petrol globală. De exemplu, în Nigeria, producţia nu şi-a revenit în ultimii cinci ani, iar Iranul nu produce la capacitatea sa. Aşadar, nu există cerere suficient de puternică în acest sector. Dacă vor fi tarife suplimentare, euro se va deprecia în plus faţă de dolar. În prognoza noastră, ne aşteptăm ca dobânzile la depozite în zona euro să ducă la 0 în 2025. Pentru dobânzile de 10 ani în zona euro, se prevâd bunduri pozitive în 2021”.

În ceea ce priveşte România, specialistul spune că ţara noastră este beneficiară în irma schimbării structurii importurilor britanice către bunuri mai ieftine, exemplând, în acest sens, creşterea vânzărilor Dacia.

Totodată, Dan Bucşă precizează că dobânzile în lei sunt prea mici în comparaţie cu riscurile inflaţioniste, iar Banca Naţională a României (BNR), ca reacţie la acest fapt, defavorizează exportatorii prin aprecierea reală a leului.

“Dacă preţurile gazelor şi electricităţii vor fi liberalizate, BNR ar putea rata ţinta de inflaţie în 2020-2021”, a mai spus economistul.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.