Reteaua Corect

Cum vor Finlanda şi Suedia să combată criza energiei

Scris de newsreporter in 05 septembrie 2022 la 07:53, in Business. 338 vizualizari Intra in discutie Taguricriza, energie, finlanda, garantii de lichiditate, plan, suedia shortlinkhttp://crct.ro/nA7q

Finlanda şi Suedia au anunţat duminică planuri de a oferi miliarde de dolari sub formă de garanţii de lichiditate companiilor de energie din ţările lor, după ce grupul rus Gazprom a închis gazoductul Nord Stream 1, agravând criza energetică din Europa, transmite Reuters, potrivit Ziare.com.

Finlanda îşi propune să ofere garanţii de lichiditate de 10 miliarde de euro (9,95 miliarde de dolari), iar Suedia intenţionează să ofere 250 de miliarde de coroane suedeze (23,2 miliarde de dolari).

„Acest lucru a avut ingredientele pentru un fel de Lehman Brothers al industriei energetice”, a declarat duminică ministrul finlandez al Afacerilor Economice, Mika Lintila.

Când Lehman Brothers, a patra cea mai mare bancă de investiţii din SUA la acea vreme, şi-a declarat falimentul în septembrie 2008, cu datorii de peste 600 de miliarde de dolari, a declanşat cele mai grave părţi ale crizei financiare din SUA.

”Programul guvernului este o opţiune de finanţare de ultimă instanţă pentru companiile care altfel ar fi ameninţate cu insolvenţa”, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.

Compania finlandeză de energie Fortum, controlată de stat, care săptămâna trecută a îndemnat autorităţile nordice de reglementare să ia măsuri imediate pentru a preveni incapacitatea de plată chiar şi în rândul jucătorilor mai mici, a lăudat propunerile făcute de Helsinki şi Stockholm.

”Apreciem că guvernele finlandez şi suedez au luat măsuri rapide pentru a stabiliza piaţa nordică a instrumentelor derivate şi pentru a sprijini companiile energetice nordice în timp de criză. Este esenţial să menţinem companiile operaţionale. Discuţiile noastre cu guvernul finlandez sunt în curs de desfăşurare”, a scris compania pe Twitter.

Garanţiile au rolul să împiedice ca creşterea cerinţelor de garanţie să răstoarne companiile energetice care comercializează electricitate la bursa Nasdaq Commodities, un eveniment care s-ar putea răspândi, la rândul său, în industria financiară, au spus guvernele.

Fluxurile mai scăzute de gaze din Rusia, atât înainte, cât şi după invazia sa din februarie în Ucraina, au dus la creşterea preţurilor europene şi au majorat costurile energiei electrice.

Creşterea rapidă a preţurilor energiei electrice a dus la pierderi pe contractele futures de energie electrică ale companiilor de energie electrică, forţându-le să găsească fonduri pentru a depune garanţii suplimentare la burse.

Cerinţa de garanţie pentru compensare la bursa Nasdaq a atins recent 180 de miliarde de coroane suedeze, în creştere de la aproximativ 25 de miliarde în vremuri normale, din cauza creşterii preţurilor energiei electrice cu aproximativ 1.100%, a declarat sâmbătă biroul de datorii al Suediei.

Guvernul suedez s-a temut că oprirea Nord Stream 1 va duce la o nouă creştere.

Finlandezul Marin a spus că trebuie să existe măsuri la nivelul Uniunii Europene pentru a stabiliza funcţionarea atât a pieţei derivate, cât şi a pieţei de energie în ansamblu.

Nasdaq Clearing este o companie suedeză supravegheată de autorităţile suedeze, acesta fiind principalul motiv pentru care Suedia a fost prima ţară care a intervenit pentru a aborda potenţiala criză.

Ministrul suedez de Finanţe, Mikael Damberg, a declarat duminică că garanţiile vor dura până în martie anul viitor în Suedia şi vor acoperi, de asemenea, toate ţările nordice şi baltice doar pentru următoarele două săptămâni.

Fără garanţii guvernamentale, producătorii de energie electrică ar fi putut ajunge luni în ”faliment tehnic”, a spus Damberg.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.