Reteaua Corect

Cum va sprijini statul companiile după ce va trece starea de urgenţă

Scris de newsreporter in 07 Mai 2020 la 11:18, in Business. 488 vizualizari Intra in discutie Taguricompanii, sprijin, stare de urgenta, stat shortlinkhttp://crct.ro/nw3w

Guvernul pregăteşte un set de măsuri pentru sprijinirea companiilor după ce starea de urgenţă va trece. În primă instanţă, autorităţile vor să prelungească prevederile Ordonanţei 30, cele despre plata şomajului tehnic, scrie Ziarul Financiar.

În pachetul de măsuri pregătit de autorităţi va fi subvenţionarea parţială a salariilor şi un program similar modelului german de flexibilizare a muncii Kurzarbeit.

„Ne dorim ca pe o perioadă de aproximativ 3 – 6 luni să subvenţionăm o parte din salariile angajaţilor care se întorc la muncă. Restricţiile se vor ridica treptat şi vor fi tipuri de afaceri care vor fi în continuare afectate de aceste restricţii. Aici mă refer în primă instanţă la HoReCa pentru că acest sector va rămâne sub oarecare restricţii în perioada următoare de după 15 mai. În pachetul de măsuri avem şi una cu referire la un fel de program similar Kurzarbeit“, a declarat Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, în cadrul conferinţei online HRMonise – REStart Work, organizată de Adecco România.

Cristian Seidler, deputat membru al Comisiei de muncă din Parlamentul României, crede şi el că este necesară implementarea unui program similar Kurzarbeit.

„Cred că este nevoie de o versiune autohtonă a Kurzarbeit, o măsură despre care s-a discutat inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Este de văzut ce va presupune acest lucru pentru că din punctul meu de vedere este nevoie de o flexibilizare a programului de lucru astfel încât angajatorul să poată modifica unilateral programul în funcţie de nevoile de business“, a declarat el în cadrul aceluiaşi eveniment.

Modelul german Kurz­arbeit implică o flexibilizare a programului de muncă în funcţie de comenzile pe care le are angajatorul. Potrivit acestui model, guvernul suportă o parte din salariile angajaţilor atunci când companiile reduc numărul orelor de lucru, astfel încât să prevină concedierile.

De asemenea, autorităţile pregătesc un pachet de recomandări pentru modul în care ar trebui să decurgă activitatea după încetarea stării de urgenţă.

„Nu ştiu dacă va fi o modificare a legislaţiei în acest sens. Măsurile vor fi anunţate spre partea de final a stării de urgenţă. Efectele crizei asupra pieţei muncii se vor putea cuantifica pe 15 iunie  - 30 iunie. Şomajul tehnic se va opri şi vom vedea câţi angajaţi au fost afectaţi şi cum va arăta piaţa muncii. Sper ca mediul de afaceri să reuşească să îşi ţină angajaţii. Nu ştie nimeni efectele reale ale acestei crize“, a adăugat Tudor Polak.

Cristian Seidler afirmă că legislaţia în ceea ce priveşte telemunca ar trebui schimbată pentru că implementarea practicii este dificilă cu actuala legislaţie.

”Cred că ruşinoasa lege a telemuncii trebuie modificată categoric pentru că este mai degrabă respingătoare pentru activitatea de telemuncă prin cele 10 condiţii însoţite de 10 contravenţii pentru a fi în situaţia telemuncii”, a adăugat Cristian Seidler.

Florin Godean, Cluster Manager Adecco Romania & Ungaria, afirmă că acţiunile pe care le-a luat Guvernul până acum au dus la o stare de conservare în cadrul companiilor, însă impactul acestei crize va putea fi măsurat după ce va trece starea de urgenţă.

”Deocamdată noi suntem în o stare de linişte de dinaintea furtunii. Ştim că sunt câteva industrii care vor fi în continuare afectate, însă sunt câteva industrii care încep încet-încet să îşi reia activitatea. Mă refer aici la industria de automotive, la cei din servicii. Noi, Adecco, am funcţionat în această perioadă şi vom continua să facem angajări, însă nu ştim cu exactitate la ce să ne aşteptăm. Lucrăm pentru câteva industrii precum  logistica, retailul, telecomunicaţiile, IT-ul, care funcţionează fără probleme”, a declarat Florin Godean.

Ziarul Financiar

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.