Reteaua Corect

Cum ne afectează creșterea dolarului. Avertismentul sumbru al unui consultant economic

Scris de newsreporter in 21 iulie 2022 la 08:45, in Business. 547 vizualizari Intra in discutie Taguricrestere, dolar, euro, inflatie, leu, romani, românia shortlinkhttp://crct.ro/nzTS

Cursul dolarului a devenit motiv de îngrijorare în ultima perioadă pentru întreaga zonă europeană. Experții spun că acesta nu se va opri prea curând din creștere, iar acest lucru va înrăutăți situația economică în România, relatează Ziare.com.

Și nu vorbim doar despre cei care își păstrează economiile în moneda europeană și pe care specialiștii îi îndeamnă să își diversifice portofoliul valutar chiar și cu riscul de a pierde un spreed, ci despre cum afectează această apreciere a monedei americane întreaga economie românească.

 

Adrian Negrescu: ”E un cumul de factori care face ca viața noastră să devină mai scumpă pe măsură ce dolarul crește în fața euro”

 

Într-un interviu acordat Ziare.com, consultantul economic Adrian Negrescu a explicat ce înseamnă de fapt această apreciere abruptă a dolarului american și până unde ar putea crește.

”Creșterea dolarului, gaz pe focul inflației din România”, definește pe scurt, Negrescu, această situație.

Chiar dacă pare că nu avem foarte multe legături comerciale cu SUA, aprecierea monedei americane ne afectează mai mult decât ne-am închipui.

”Creșterea dolarului în fața euro vine să pună și mai mult presiune pe prețuri. Asta pentru că tot ce importăm din China, de exemplu, este în dolari, iar dacă dolarul se apreciază, cam tot ce cumpărăm din magazine, de la electronice la haine, toate vor costa mai mult.

În plus, aprecierea dolarului înseamnă prețuri mai mari la gaze și carburanți, la grâu și alte cereale, pentru că toate sunt calculate în dolari.

E un cumuli de factori care face că viață noastră să devină mai scumpă pe măsură ce dolarul crește în fața euro”, a precizat Adrian Negrescu.

 

Până unde va ajunge dolarul

 

Și această creștere a dolarului american este alimentată chiar de către Banca Centrală Europeană care amână creșterea dobânzile în încercarea de a încetini inflația.

”Tendința de apreciere a dolarului va continua atâta timp cât autoritățile europene vor ezita în a crește dobânzile, în tentativa de a stăvili inflația.

În plus, atâta timp cât spectrul opririi gazelor și petrolului rusesc către Europa va plana tot mai amenințător, investitorii vor privi cu retincență moneda europeană, în condițiile în care o întrerupere a robinetului, mai ales în pragul iernii, va duce economia europeană direct în recesiune.

Nu cred, însă, că aprecierea dolarului în fața euro, va atinge nivelul lirei sterline, de exemplu. Nici americanii nu sunt interesați de acest fenomen, pentru că le-ar afecta exporturile.

În esență, pentru noi, creșterea dolarului reprezintă încă un pas spre austeritate. O austeritate autoimpusă de fiecare dintre noi, urmare a creșterilor de prețuri.

Criza în care ne aflăm și în care ne adâncim de la o lună la alta este o criză a puterii de cumpărare. Mulți dintre români simt că devin tot mai săraci pe zi ce trece, că banii nu le mai ajung, și privesc cu îngrijorare la iarna care vine.

Inflația, mama tuturor taxelor, a tăiat în medie 30% din veniturile românilor, iar efectele se vâd în scăderea consumului, în modul în care facem cumpărături”, a mai spus expertul.

 

Cum a crescut dolarul în ultimul an

 

În ultimul an cursul de schimb leu/dolar a înregistrat o creştere cu peste 15%, cotaţia de referinţă anunţată ieri de BNR fiind de 4,8195 lei/dolar. Faţă de nivelul de la final de 2021, creşterea cursului leu/dolar este de circa 10%, scrie ZF.ro.

Datoria guvernamentală a României denominată în dolari era la final de aprilie 2022 de 47,4 mld. lei (9,8 mld. dolari), de 5 ori mai mică decât datoria statului în euro. Ponderea datoriei publice externe în dolari în datoria publică totală era de 6,7%.

Pe de altă parte, în sectorul bancar nu sunt aşteptate efecte nefavorabile importante ale creşterii cursului leu/dolar, creditarea în dolari fiind foarte redusă şi doar pe segmentul companiilor.

Conform cursului BNR de miercuri, 20 iulie, actualizat la ora 13.00, 1 euro valora 4.9 lei iar un dolar american 4.8 lei.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.