Reteaua Corect

Cum şi-au protejat şefii BNR veniturile de inflaţie?

Scris de newsreporter in 19 iulie 2022 la 11:05, in Business. 431 vizualizari Intra in discutie TaguriBNR, conducere, depozite, inflatie, lei, valuta, venituri shortlinkhttp://crct.ro/nzTc

Conducerea BNR stă pe titluri de stat, depozite bancare în euro, dolari şi lei, dar şi plasamente în acţiuni la bursă şi în fonduri de pensii, scrie ZF.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cel mai bine plătit salariat din instituţie, cu un venit net anual de 960.752 de lei în 2021 (echivalentul a 16.200 euro/lună), a făcut plasamente în hârtii de valoare (titluri de stat, certificate, obligaţiuni) de peste 1 milion de lei (1.010.817 lei), potrivit datelor din declaraţia sa de avere.

În privinţa depozitelor bancare noi sau a conturilor curente noi ale guvernatorului se observă preferinţa pentru valută în ultima perioadă. Astfel, în 2021 Isărescu a constituit trei depozite în euro, toate la BCR, suma cumulată fiind de 15.539 de euro. Tot la BCR, dar în 2022, guvernatorul BNR a mai constituit un depozit de 5.583 de dolari. Puterea de cumpărare a românilor s-a erodat în ultima perioadă. Deponenţii la bănci au fost penalizaţi câţiva ani, în condiţiile în care ratele dobânzilor remunerate de bănci la depozitele bancare au fost mult mai mici decât inflaţia, iar 2022 a adus o explozie a inflaţiei, rata anuală sărind în iunie de 15%.

Conducerea BNR are preponderent plasamente în titluri de stat, depozite bancare în euro, dolari şi lei, dar şi investiţii în acţiuni la bursă şi în fonduri de pensii, alături de colecţii numismatice, tablouri, bijuterii, ceasuri şi alte obiecte de artă şi cult.

Al doilea cel mai bine plătit membru al conducerii BNR, Florin Georgescu, a încasat anul trecut venituri salariale de 913.616 de lei, câştigul lunar fiind de 76.130 lei (15.470 euro/lună). El figurează cu un depozit în dolari, constituit în 2021 la BCR, într-un cont curent sau echivalent (inclusiv card), în sumă de 60.755 dolari.

Cristian Popa şi Csaba Balint, cei mai tineri membri ai boardului BNR figurează şi cu investiţii pe piaţa de capital, în acţiuni listate la bursă, dar şi plasamente în fonduri de pensii sau în fonduri de investiţii.

 Citește continuarea pe
zfcorporate.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.