Reteaua Corect
Adrian Vasilescu

Criza visului american

Filmul american "Adevarul despre criza", caruia ii dedic un sir de comentarii, surprinde in imagini relevante vartejul starnit pe piata creditelor imobiliare. Aici s-au format norii. Apoi, treptat, ei au acoperit sistemul financiar, alte sectoare ale economiei.

Iar punctul de pornire a fost visul american… Visul a milioane si milioane de oameni de a-si fauri un univers de bunastare obtinand totul dintr-o data. Inteligenta americana, dupa ce a gasit metoda (totul dintr-o data), a descoperit si solutia: credite pentru case, credite pentru consum, credite pentru orice. Dar visul s-a naruit. Actuala criza e, de fapt, si o criza a visului american.

Cum s-a ajuns aici? Inca din primii ani de dupa al Doilea Razboi Mondial, stimulati de visul lor de prosperitate, americanii au gandit si au pus in practica mai intai democratizarea investitiilor, apoi democratizarea imprumuturilor. Pentru a ajunge astfel la valoarea lor cea mai de pret: democratizarea bunastarii. Familia americana n-a mai avut rabdare sa plece "de la lingura" si sa ajunga, dupa multi ani, sa-si cumpere o masina, o casa si alte bunuri care sa-i asigure confortul. Americanii au liberalizat creditele ipotecare, si-au luat case confortabile de indata ce si-au gasit slujbe cat de cat bune, in anii tineretii, si le-au mobilat, le-au dotat, si-au cumparat masini, toate cu credite. Au dobandit confortul, iar confortul le-a dat pofta de munca. In plus, au descoperit inca o valoare, speculatia financiara, pe care au pus-o sa lucreze ca sa-si inmulteasca banii. Iar traiul lor confortabil, pentru care s-au indatorat in contul viitorului, i-a motivat. Au muncit si mai mult, si mai bine, au facut noi datorii la banci, cumparandu-si in continuare confort. Cand aveau sa-si plateasca datoriile? Desigur, maine. Intr-un an, in zece, in douazeci ori in patruzeci.

Vedem, in film, cum imaginatia a fost pusa continuu la lucru. Visul american a umplut spatiul intre extreme: saracul a invatat sa gandeasca fara incetare cum ar putea sa devina bogat. Dar a fost un simplu vis? Nicidecum. A fost un torent de energie. Interesant este ca oamenii de pe alte meleaguri, ajunsi in America, erau luati de val si ajungeau repede sa-si imagineze proiecte la care nu s-ar fi gandit niciodata in tarile lor. Au trecut insa anii si, treptat, nerabdarea sanatoasa s-a impletit cu iluzionarea. Dar si cu lacomia. Fata monedei era si mai stralucitoare: confortul obtinut dintr-o data.

Cititi intregul editorial in Ziarul Financiar

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.