Secetă, inundaţii, caniculă, furtuni, vânturi puternice sunt câteva dintre ingredientele acestei veri. Natura trece prin transformări majore iar fenomenele meteo extreme sunt tot mai prezente. Italia suferă din cauza secetei, China se coace efectiv de la temperaturile ridicate, Australia a declarat stare de dezastru natural, fiind afectată de inundaţii, Spania şi Portugalia se confruntă cu o ariditate a solului cum nu a mai fost de 1000 de ani, peste tot în lume sunt probleme din cauze... naturale.

Italia a declarat stare de urgenţă în cinci regiuni nordice din jurul fluviului Pad, pe fondul celei mai grave secete din ultimii 70 de ani.

Emilia-Romagna, Friuli-Veneţia Giulia, Lombardia, Piemont şi Veneto vor primi 36,5 milioane de euro sub formă de fonduri de urgenţă pentru a combate deficitul de apă. Seceta ameninţă peste 30% din producţia agricolă a Italiei, potrivit sindicatului agricol Coldiretti. Mai multe municipalităţi au anunţat deja că vor raţionaliza apa pentru a lupta împotriva secetei.

Vremea neobişnuit de caldă şi precipitaţiile scăzute din timpul iernii şi primăverii au agravat deficitul de apă în nordul Italiei. "Starea de urgenţă are ca scop gestionarea situaţiei actuale cu mijloace şi puteri extraordinare", a precizat Guvernul italian. De asemenea, Guvernul ar putea lua măsuri suplimentare dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte. Fluviul Pad este cel mai lung fluviu din Italia, care curge de la vest la est pe o distanţă mai lungă de 650 km. Fermierii din Câmpia Padului spun că apa de mare sărată se infiltrează acum în râu, distrugând recoltele.

Se preconizează că valurile de căldură vor afecta nordul Chinei în următoarele două săptămâni, peste 250 de milioane de persoane confruntându-se, astfel, cu temperaturi care depăşesc 40 grade Celsius în unele regiuni. Regiunile Xinjiang, Mongolia Interioară şi Ningxia şi provinciile Hebei, Henan, Gansu şi Shaanxi vor înregistra temperaturi de peste 40EC în următoarele patru-şase zile, a declarat Fang Xiang, directorul adjunct al Centrului Naţional de Meteorologie (NMC), într-o conferinţă de presă. China s-a confruntat cu fenomene meteorologice extreme în această vară, cu valuri de căldură în nord şi ploi abundente şi inundaţii în sud. Guvernul a dat vina pe schimbările climatice, despre care spune că vor afecta din ce în ce mai mult economia şi societatea. În iunie, valurile de căldură au afectat aproape jumătate din populaţia Chinei. O parte din sarcina reţelei electrice din nordul Chinei a înregistrat noi maxime luna trecută, afectând aprovizionarea cu energie, a mai spus Fang. "Temperaturile ridicate de durată vor avea un impact semnificativ asupra producţiei şi vieţii, cum ar fi creşterea presiunii asupra sursei de alimentare", a mai afirmat el. Totodată, există riscul de incendii forestiere şi daune pentru creşterea stabilă a culturilor precum orezul, bumbacul şi porumbul, a mai precizat oficialul chinez.

Condiţiile asemănătoare secetei vor afecta culturile din Shandong, Anhui, Henan, Shaanxi şi Gansu, a avertizat Fang. În iunie, temperatura medie a Chinei a fost la cel mai ridicat nivel din 1961, a declarat Wang Yawei, un specialist în meteorology. De asemenea, s-au înregistrat temperaturi cu 0,9 grade Celsius mai mari în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anii precedenţi, a mai spus el. Luna trecută, provinciile Henan şi Jiangsu, care au în total o populaţie de peste 180 de milioane, au stabilit noi recorduri zilnice de utilizare a energiei.

Australia a declarat stare de dezastru natural după ce inundaţii grave au afectat statul New South Wales, de pe coasta de est a ţării, informează DPA. Decizia ar trebui să permită deblocarea rapidă a fondurilor de urgenţă către zonele afectate. Zona metropolitană Sydney, în special, s-a confruntat cu ploi torenţiale masive începând de vineri. Potrivit BBC, în unele zone din New South Wales s-au înregistrat mai multe precipitaţii în patru zile decât media anuală pentru Greater London.

Autorităţile emiseseră ordine de evacuare pentru circa 50.000 de locuitori până marţi dimineaţa, iar sute de persoane solicitaseră asistenţă de urgenţă pe perioada nopţii, a relatat postul australian de televiziune ABC. Circa 20.000 de case au rămas fără curent electric şi zone întregi se aflau sub apă. Un puternic sistem meteorologic de joasă presiune între coasta de est a Australiei şi Insula de Nord a Noii Zeelande împinge umezeala şi valurile către New South Wales şi provoacă ploi torenţiale. Unele dintre zonele afectate erau încă în curs de recuperare după inundaţiile istorice din februarie şi martie. Fenomenele meteorologice extreme afectează de mult timp Australia, fiind doar exacerbate de schimbările climatice din ultimii ani. La jumătatea lunii ianuarie, spre exemplu, mari părţi ale Australiei sufereau de pe urma caniculei, cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius înregistrate în vestul ţării.

Regiuni din Spania şi din Portugalia nu au mai fost niciodată atât de aride în ultimii 1.000 de ani din cauza modificărilor suferite de anticiclonul Azore sub efectul schimbărilor climatice, este concluzia unui studiu, care avertizează asupra consecinţelor grave pentru cultura viţei-de-vie şi a măslinilor.

Anticiclonul Azore, care corespunde unei regiuni a atmosferei unde presiunea este mai ridicată decât în regiunile învecinate şi situate la aceeaşi altitudine şi care se situează în general în proximitatea Arhipelagului Azore, joacă un rol important asupra fenomenelor meteo, precum şi a tendinţelor climatice pe termen mai lung în Europa de Vest.

Surs: Bursa