Reteaua Corect

Criza componentelor contaminează și alte industrii

Scris de newsreporter in 13 aprilie 2021 la 09:18, in Business. 325 vizualizari Intra in discutie Taguribiciclete, Criza componentelor, industria auto, IT shortlinkhttp://crct.ro/nxFL

Efecte secundare nebănuite ale pandemiei asupra mediului de business: criza componentelor a contaminat şi producţia de biciclete şi cea de electro-IT, nu doar industria auto, scrie ZF.

Analiştii avertizează că această criză va duce nu doar la o penurie de anumite bunuri, ci şi la majorări de preţuri ♦ Sfârşitul crizei componentelor nu se prevede până în a doua jumătate din 2022.

Criza componentelor s-a extins din­colo producţia de maşini şi afec­tează deja mai multe in­dus­trii precum cea electro-IT sau de biciclete, astfel că ana­liş­tii avertizează că urmează o perioadă difi­ci­lă, cu lipsa unor bunuri de pe rafturile magazinelor şi cu majorări de preţuri în lanţ.

„Toată piaţa are probleme. Spre exem­plu, pentru circuite electronice am plasat de­ja co­menzile pentru producţia de până la fi­na­lul lui 2022. Sunt multe turbulenţe pe lan­ţul de pro­ducţie specifice tuturor industri­ilor. Cu mul­te eforturi însă am reuşit să pro­du­cem nonstop - fără nicio zi de pauză - şi în 2020 şi în 2021“, spunea recent Ion Bican, ma­naging direc­tor al CER Cleaning Equip­ment, com­pa­nia care operează fabrica de aspi­ratoare din Curtea de Arges a grupului german Kärcher.

Criza componentelor a debutat anul trecut, ca urmare a pandemiei, dar situaţia s-a înrăutăţit continuu. Iniţial, problema se datora închiderii temporare a fabricilor care produc astfel de bunuri ca urmare a creşterii numărului de cazuri de COVID-19. Apoi, deşi activitatea a fost reluată şi produc­ţia a revenit la normal, criza s-a adâncit ca urmare a schimbării comporta­mentelor de consum în pandemie şi nu numai. Mai exact, oamenii stau mai mult în casă şi atunci cumpără televizoare, elec­tronice şi electrocasnice de ultimă gene­raţie. Apetitul pentru biciclete e la cote maxime în pan­de­mie dat fiind riscul mare de infectare din mij­loa­cele de transport în comun, iar produ­că­to­rii auto investesc în maşini verzi sau hibrid care se bazează intens pe tehnologie. Mai mult, jucătorii din producţie spun că nu se prevede o îmbunătăţire în viitorul apropiat.

„Pe piaţa internaţională de biciclete exis­tă o criză a disponibilităţii anumitor com­ponente. Din informaţiile actuale, aceas­tă criză va dura până în semestrul al doi­lea din 2022“, spune Ioana Anghel, wheel sports leader în cadrul Decathlon România.

Ce înseamnă însă această criză pentru consumatori? Dincolo de dificultatea de a găsi unele produse, această situaţie duce şi la creşteri de preţ dat fiind că cererea este mult mai mare decât oferta.

„Companiile care pot majora preţurile o vor face, iar cele care nu pot au o problemă. Ne-am obişnuit să plătim puţin pentru tele­vi­zoare, jucării sau mobilă, toate realizate în China sau în Asia, aşa că această situaţie pa­re surprinzătoare. Preţurile mai mari vor fi parte din viaţa noastră pentru o vreme“, scrie jurnalistul John Gapper într-un articol pentru Financial Times.

Primele semne ale inflaţiei au apărut încă de anul trecut, inclusiv în România, iar în 2021 situaţia s-a înrăutăţit. Datele arată că inflaţia a crescut mult peste aşteptări în primele două luni din 2021, la 2,99% în ianuarie şi la 3,16% în februarie, de la 2,06% în decembrie 2020.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.