Reteaua Corect

Consumul privat a accelerat în octombrie

Scris de newsreporter in 06 decembrie 2018 la 11:51, in Business. 41 vizualizari Intra in discutie Taguricinci ani, consum, consum privat, crescut, octombrie shortlinkhttp://crct.ro/ntHv

Comerţul cu amănuntul (care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat) a crescut în octombrie faţă de octombrie trecut cu 6,6%, în cel mai bun ritm din iunie încoace, creştere determinată în principal de reducerea inflaţiei, scrie Ziarul Financiar.

Însă creşterea de 5,4% înregistrată în primele zece luni din 2018 an/an, este cea mai redusă din 2013 încoace, semn că consumul începe să-şi piardă din suflu pe măsură ce stimulentele fiscale care au determniat creşterea lui explozivă în ultimii doi-trei ani încep să-şi piardă influenţa. Inflaţia a coborât în octombrie la 4,2% de la 5% în septembrie.

Consumul a fost motorul creşterii economice din ultimii ani, care a culminat cu avansul de 6,9% a PIB în 2017. Economişii spun acum că România a depăşit vârful ciclului economic şi, inevitabil, începe coborârea. Acest lucru se vede şi pe cifrele din consum. Pe datele brute, creşterea de 5,4% este mai mică decât în toţi ultimii cinci ani. În 2016, la zece luni, an/an, avansul consumului a fost de 14,7%, iar în primele zece luni din 2017 de 10,2%. Comisia Na­ţională de Prognoză vede pentru 2018 un avans al consumului gospodăriilor de 5,4%, iar pentru 2019 de 6%.

Totuşi în această a doua parte a anului consumul şi-a revenit pe măsură ce inflaţia s-a redus, iar creditul creşte în aşteptarea noilor norme privind creditarea impuse de BNR, care vor intra în vigoare la începutul anului viitor. Astfel, în octombrie, faţă de octombrie trecut, consumul privat a avansat cu 6,6% (serie brută) şi a crescut cu 1,3% faţă de septembrie (serie ajustată).

CITEȘTE ȘI  
Comisia Europeană a redus prognozele de creştere economică la 3,6%. Consumul scade, iar investiţiile nu se grăbesc să-i ia locul ca motor al creşterii economice

În primele zece luni din an, an/an, am avut o creştere pe total comerţ cu amănuntul de 5,4%. Au crescut cu 6,4% vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, în vreme ce vânzările de produse nealimentare au avansat cu 6%. În aceeaşi vreme comerţul cu carburanţi a crescut mai puţin, cu doar 2,9%.

Faţă de octombrie trecut, pe total comerţ, creşterea a fost de 6,6% (serie brută). Au crescut cu 5,6% vânzările de produse alimentare, cu 4,8% vânzările de produse nealimentare şi cu 11,1% vânzările de carburanţi.

Faţă de septembrie, în octombrie (serie ajustată) avansul a fost de 1,3%. Au crescut cu 0,5% vânzările de produse alimentare, cu 1,6% vânzările de produse nealimentare şi cu 0,5% comerţul cu carburanţi.

„Datele comunicate  confirmă scenariul macroeconomic central BT. În acest scenariu prognozăm decelerarea dinamicii anuale a consumului privat de la 10,1% în 2017 la 6% în 2018, 5% în 2019, respectiv 4,6% în 2020, pe fondul normalizării venitului real disponibil al populaţiei, rebalansării politicii economice interne şi finalului ciclului investiţional“, a comentat Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport al băncii.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.