Reteaua Corect

Consumul mondial de peşte este nesustenabil, avertizează FAO

Scris de newsreporter in 09 iulie 2018 la 11:35, in Business. 464 vizualizari Intra in discutie Taguriconsum mondial, FAO, nesustenabil, ocean, peste, raport shortlinkhttp://crct.ro/nsY4

O treime dintre oceanele lumii sunt exploatate excesiv din punct de vedere al pescuitului, iar consumul de peşte a atins un nivel record, ceea ce generează îngrijorări cu privire la sustenabilitatea unei surse importante de proteine pentru milioane de persoane din întreaga lume, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), într-un raport publicat luni, informează Reuters, citat de Agerpres.

Raportul FAO susţine că, la nivel global, procentajul populaţiei piscicole capturată într-o formă nesustenabilă a crescut de la 10%, în 1974, la 31,4%, în 2013, şi la 33,1% în 2015. În paralel, consumul de peşte a atins un nivel istoric de 20,2 kilograme/persoană, de la 9 kilograme/persoană în 1961, iar noi creşteri sunt preconizate în viitor, pe măsură ce consumatorii preocupaţi de sănătate se vor îndrepta spre peşte.

"Există o presiune prea mare pe resursele marine şi avem nevoie de mai multe angajamente din partea guvernelor pentru a îmbunătăţi situaţia sectorului piscicol", a declarat Manuel Barange, directorul Departamentului de pescuit şi acvacultură din cadrul FAO.

Potrivit experţilor, peştele este o sursă crucială de hrană pentru miliarde de persoane din întreaga lume, însă pescuitul excesiv afectează unele regiuni, în special Marea Neagră şi Marea Mediterană, urmate de zonele de coastă din Chile şi Argentina.

Raportul FAO arată că, în prezent, aproximativ 35% dintre capturile mondiale de peşte sunt risipite, fie sunt aruncate peste bord, pentru că este vorba de peşti prea mici sau pentru că se alterează înainte de a fi consumat din lipsa unor echipamente necesare pentru a menţine peştele proaspăt.

Shakuntala Thilsted, director de profit la organizaţia nonprofit WorldFish, subliniază că reducerea pierderilor şi a risipei ar permite îmbunătăţirea sustenabilităţii pescuitului.

"Capul, oasele şi alte părţi ale peştelui au cele mai multe substanţe hrănitoare. De ce nu utilizăm soluţii inovative pentru a transforma aceste părţi în hrană atractivă?", a spus Thilsted.

Prognozele FAO arată că producţia mondială de peşte, atât din capturi, cât şi din acvacultură, va continua să crească în următorul deceniu şi va ajunge la 201 milioane de tone în 2030, o creştere cu 18% faţă de producţia actuală, de 171 milioane de tone. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.