Reteaua Corect

Consecința eșecului Alro pentru BVB

Prin eşecul Alro, BVB a pierdut şansa de a avea la tarabă încă o companie care tindea spre 1 miliard de euro, scrie Ziarul Financiar.

Decizia ruşilor de a încerca să cedeze controlul pe bursă al Alro vine în contextul unor posibile sancţiuni americane asupra proprietăţilor din UE ale lui Vitali Maşitski, patronul companiei din Slatina. 

Oferta de vânzare a unei parti­cipaţii de 53,7% din cel mai mare producător de aluminiu din regiune s-ar fi putut trans­forma de fapt într-o cvasilis­ta­re a Alro, prin intrarea de facto a companiei în circuitul şi dinamica peisajului bursier bucu­reştean, odată ce erau eliberate mai multe ac­ţiuni către tranzacţionare.

Oferta Alro a eşuat pentru că nu a fost atins pragul de subscriere, a anunţat vineri compania Surse apropiate tranzacţiei afirmă că deci­zia de vânzare a pachetului majoritar de ac­ţiuni de la Alro ar fi fost o mişcare preventivă con­tra unor eventuale sancţiuni americane, cum s-a întâmplat în cazul Rosal, firmă cu ca­pi­tal rusesc listată la Londra, deţinută de mi­liar­da­rul Oleg Deripaska. Şi asta, având în vedere că Vitali Maşitski, proprietarul Alro, este şi el pe lista de sancţiuni ale americanilor.

Reprezentanţii producătorului de alumi­niu au anunţat vineri că oferta nu a îndeplinit cri­teriile încheierii. Pe tranşa de retail, re­pre­zen­tând 15% din cele 383 mi­lioane de ac­ţiuni puse la bă­taie, au fost sub­scri­se 16,4% din nu­mărul total, pe tranşa investi­torilor insti­tu­ţio­nali ne­exis­tând date publice.

Alro nu este com­po­nen­tă a indi­celui BET, în ciuda fap­tu­lui că are o capitalizare bur­sie­ră de 2,5 mld. lei, mai mare decât a cinci dintre mem­brii clu­bului prin­cipa­lu­lui in­dice de la Bucureşti. Criteriile de lichi­di­ta­te, ge­ne­rate de un free-float de 5,59%, blo­chează ast­fel o mai bu­nă re­prezen­tare a eco­nomiei ro­mâ­neşti pe bur­sa bucu­reş­teană.

Dacă ofer­ta s-ar fi în­chis la preţul ma­xim iniţial de 6,18 lei, ar fi avut o valoare de 2,37 mld. lei, peste lista­rea Electrica din 2014 (2 mld. lei), iar capitali­zarea bursieră a companiei ar fi fost de 4,41 mld. lei, cu 83% mai mare faţă de cea din prezent. Chiar şi la un preţ de 3,5 lei, cel din piaţă acum, oferta ar fi reprezentat 1,34 mld. lei, cu 42% mai mare decât listarea Digi, cel mai mare IPO an­tre­prenorial din istoria bursei locale.

„Nu am înţeles strategia lor. Au re­venit la un preţ mai mic, să pară o con­ce­sie. Nu am înţeles direcţia ofer­tei lor. Nu au explicat miş­ca­rea. Era bi­ne ca preţul iniţial să fie mă­car în li­nie cu preţul pieţei. Ar fi fost foarte bine pentru bursă să mai aibă o com­panie cu free-float mare şi cu o capi­ta­lizare bursie­ră de sute de milioane de euro, dar cred că nu a fost bine pregătită oferta, nu a fost atractivă pe seg­mentul de retail şi din in­for­maţiile pe care le am, şi pe tranşa inves­ti­torilor instituţionali au fost probleme“, a spus Raluca Ganea, preşe­din­te şi cofondator al Investors Club.

Continuarea pe ZFCorporate

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.