Reteaua Corect

Nuclearelectrica despre dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Scris de newsreporter in 21 septembrie 2015 la 08:55, in Companii, Business. 31 vizualizari Intra in discutie Tagurinuclearelectrica shortlinkhttp://crct.ro/nmiJ

Nuclearelectrica este interesata in dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda deoarece este singurul proiect strategic pe termen lung care poate indeplini atat nevoile de pret, cat si pe cele de consum intern, considera Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, informeaza Agerpres.

Sursa imagine: energielive.ro

'Nuclearelectrica este interesata in dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda intrucat in prezent acesta este singurul proiect strategic pe termen lung care poate indeplini atat nevoile de pret, cat si pe cele de consum intern, dar si politica si strategia energetica a Uniunii Europene si tintele de decarbonizare. In baza strategiei energetice pana in anul 2030, Uniunea Europeana si-a exprimat sprijinul hotarat pentru Uniunea Energetica, ceea ce subliniaza necesitatea cresterii productiei interne din surse curate', a declarat Daniela Lulache, la o masa rotunda organizata vineri de Forumul Atomic Roman (ROMATOM), la care s-a discutat viitorul programului nuclear din Romania.

Aceasta considera ca prin dublarea capacitatii nucleare alaturi de un investitor strategic, Romania are sansa de a juca un rol major in regiune simultan cu acordarea de sprijin economic si financiar intern, asigurand preturi accesibile pentru consumatorii finali si continuand dezvoltarea celei mai performante industrii din tara.

Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este un factor major pe ruta investitionala a Romaniei, a mai spus Lulache.

In opinia directorului general de proiect al General Nuclear Power Corporation (CGN), Zhang Qibo, China si Canada au in vedere multe domenii de cooperare in domeniul nuclear, "iar aceasta oportunitate de a finaliza cele doua unitati CANDU din Romania prezinta o importanta strategica pentru noi".

"Pe fundalul cooperarii crescande dintre China si Europa Centrala si de Est (CEE), introducerea finantarii de catre China precum si excelenta noastra experienta de management in proiectare si exploatare — cu 14 reactoare in functiune si 12 in constructie ne aflam pe primul loc in China la ambele capitole, marturie pentru consolidarea legaturilor dintre China si CEE in general, si dintre China si Romania in special. CGN este pregatita sa lucreze indeaproape cu partenerii romani, canadieni si europeni pentru ca proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda sa avanseze, in calitate de partener strategic si in spiritul beneficiului pentru ambele parti si al unei colaborari reciproc avantajoase', a mentionat Zhang Qibo.

Participantii la eveniment au subliniat impactul economic semnificativ al proiectului, prin lucrari evaluate intre 1,5 si 2 miliarde de euro care vor fi incredintate firmelor romanesti, ceea ce ar putea crea intre 5.000 si 20.000 de locuri de munca in faza de constructie si 5.000 de locuri in faza de exploatare, care va dura aproape 60 de ani.

'In calitate de reprezentanti ai industriei nucleare, noi pledam pentru o contributie mai importanta a energiei nucleare la un mix energetic sustenabil si viabil — cu alte cuvinte energia nucleara trebuie sa fie vazuta ca parte a solutiei, nu a problemei! Cooperarea dintre Marea Britanie si China in proiectul de la Hinkley Point C si proiectele ulterioare sunt modele prin care se inlocuiesc unitatile mai vechi, se sustine rata de crestere economica, se reduc emisiile de carbon si, nu in ultimul rand, se garanteaza securitatea energetica', a afirmat Teodor Chirica, directorul executiv al Forumului Atomic European (FORATOM).

Reprezentantii ROMATOM considera ca 'finalizarea proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este un proces ce trebuie sa confere incredere tuturor participantilor potentiali (investitori, furnizorul de tehnologie, furnizorii de bunuri si servicii, public, etc.).

Conform studiului prezentat de ROMATOM in 2013, economia romaneasca are suficiente capacitati si potential pentru a contribui semnificativ la finalizarea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Participarea industriei autohtone la acest proiect va contribui la cresterea economica, a numarului de locuri de munca si la furnizarea de venituri suplimentare la bugetul de stat.

Forumul Atomic Roman este organizatia industriei nucleare romanesti cu peste 35 de membri care activeaza in domeniile producerii de echipamente, constructiilor si montajului, serviciilor de inginerie si proiectare precum si alte activitati care sustin programul de energetica nucleara din Romania.

ROMATOM este membru al FORATOM si un participant activ in dezbaterile europene si nationale privind strategia energetica ti politicile energetice sustenabile.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.