Reteaua Corect

Claudiu Năsui, ministrul cu viziune, dar fără informaţii

Scris de newsreporter in 05 august 2021 la 13:02, in Business. 426 vizualizari Intra in discutie Taguriclaudiu năsui, informatii, salrom shortlinkhttp://crct.ro/nyei

„Nu ştiu“, „Nu am aceste date la dispoziţie acum“, „Nu ştiu pe dinafară cifrele“, acestea au fost cele mai frecvente răspunsuri ale ministrului economiei, Claudiu Năsui, invitat la emisiunea de business ZF Live a Ziarului Financiar.

Ministrul economiei crede că economia locală este una de piaţă puternic îngreunată pentru că nu ne-am debarasat de reminescenţele socialiste, vrea o reformă a companiilor de stat, dar nu ştie ce profit sau pierderi au avut ele sau cât reprezintă cifra de afaceri a companiilor de stat din cifra de afaceri totală din economie.

„O companie de unde aşteptăm rezultate este Salrom, care are potenţial, are probleme legate de o organigramă foarte stufoasă, una care a tot crescut cu timpul, dar care acum are perspective extraordinare pe partea de grafit. Am vorbit cu noul consiliu de administraţie al acestei companii şi are drept principală misiune să dezvolte această zonă a grafitului. Salrom nu era pe pierderi, dar trebuie să ne uităm şi la cât este profitul. Nu ştiu ce profit are Salrom“, a spus Claudiu Năsui la ZF Live.

Ministrul mai spune că indicatorul ROA - return on assets, acela care indică randamentul activelor, este extrem de mic în toate companiile de stat care sunt profitabile pentru că acestea au fost „căpuşate“. Cu toate acestea, nu ştie care este valoarea randamentului activelor.

Mai mult, Năsui spune că în administraţia Ministerului Economiei sunt aproximativ 70 de companii, dar nu ştie valoarea afacerilor lor.

„Nu ştiu pe dinafară cifra de afaceri a companiilor.“

La schema de ajutor de stat pentru companiile din industria HoReCa au aplicat peste 10.000 de companii, iar suma solicitată de acestea a fost de 3,3 mld. lei, însă suma disponibilă pentru această schema este de 2,5 mld. lei.

În lista aplicanţilor pentru schema de ajutor de stat, cea mai mare sumă solicitată este de 83 mil. lei, a agenţiei de turism Christian Tour, însă compania nu poate primi această sumă, având în vedere că  a înregistrat o scădere de 22 mil. lei a cifrei de afaceri în 2020 faţă de 2019, iar schema pentru HoReCa spune că firmele pot primi 20% din scăderea cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019, dar nu mai mult de 800.000 de euro. 

Ministrul Claudiu Năsui nu a putut explica situaţia sumelor din tabelul publicat de ministerul pe care îl conduce.

„Suma din tabel este cea pentru care au aplicat companiile, nu înseamnă că este şi aprobată. Acum ea intră într-un proces de evaluare şi un funcţionar va spune dacă suma corectă este aceea sau alta, fie nu este eligibilă. Există o limită de aplicare de 800.000 de euro, aceasta este o limită europeană pentru că această măsură HoReCa este făcută într-un cadru european. Poate aplica compania şi pentru 1 mld. euro, dar tot maximum 800.000 de euro va primi.  În momentul acesta am primit evaluările pentru această măsură şi când se vor termina evaluările vom vedea dacă suma depăşeşte 2,5 mld. lei, iar apoi plătim pentru 1 mld. lei“, a spus el.  Cu toate acestea, companiile spun că au aplicat cu scăderea cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019. Astfel, reprezentanţii agenţiei de turism Christian Tour au spus săptămâna trecută pentru ZF că informaţiile nu au nicio legătură cu realitatea, iar ei nu au solicitat această sumă, ci doar au depus documentele doveditoare referitoare la scăderea cifrei de afaceri în 2020 faţă de 2019.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.