Reteaua Corect

Ciucă admite că Guvernul a greșit când a plafonat prețul lemnelor

Scris de newsreporter in 02 noiembrie 2022 la 12:22, in Business. 266 vizualizari Intra in discutie Taguriciuca, foc, gresit, guvern, lemn, pfalofanre, pret shortlinkhttp://crct.ro/nAoH

Premierul Nicolae Ciucă a admis miercuri că Guvernul a greșit când a decis plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc și a anunțat că Executivul va lua măsuri de corectare, scrie HotNews.

Aflat în vizita la fabrica Iveco din Petrești, județul Dâmbovița, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnaliști și despre disfuncționalitățile apărute pe piața lemnelor de foc, inclusiv despre cum a decis Guvernul să plafoneze prețul de vânzare la 400 de lei/metrul cub.

  • „La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză a cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menționat 200 de lei/mc la lemn și am considerat că 400 de lei pe metrul cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc.
  • Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea de a recunoaște acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință.”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

Cum a decis Guvernul să plafoneze prețul lemnului de foc la 400 lei/metrul cub

Amintim că Guvernul a adoptat în data de 5 octombrie o Ordonanță de Urgență prin care a plafonat prețurile finale către populație la maxim 400 de lei/mc pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.

Guvernul a luat această decizie în urma discuțiilor din Coaliție și a motivat măsura prin nevoia de a proteja peste 3 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul crizei energetice și a unor creșteri artificiale de prețuri.

Inițial însă, în proiectul de Ordonanță de Urgență era trecut un preț maxim de 500 de lei/mc.

Întrebat despre faptul că în proiectul iniţial se prevedea plafonarea preţului la 500 lei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că modificarea s-a făcut la solicitarea prim-ministrului.

"Este solicitarea premierului României şi ca atare această modificare a fost prinsă în actul normativ", a afirmat Cărbunaru în ziua în care Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență.

Decizia Guvernului a blocat piața lemnelor de foc

HotNews.ro a semnalat că la câteva zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență prin care Guvernul a plafonat prețul lemnelor de foc, realitatea în teren era îngrijorătoare: marile magazine nu mai au la vânzare acest produs, micii comercianți autorizați te caută de drujbă, iar clienții care nu s-au asigurat din vară studiază acum ofertele „la negru”, pentru a avea cu ce se încălzi la iarnă.

„Retailerii trebuie să achiziționeze aceste produse cu prețuri mult mai mari decât cele plafonate”, a avertizat Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului.

O analiză făcută de ONG-ul WWF a arătat cum noua ordonanță de urgență a Guvernului nu numai că nu protejează oamenii simpli, dar omoară micile afaceri și stimulează creativitatea de tipul „ne descurcăm noi cumva”.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.