Reteaua Corect

Cine e bancherul Sandor Csanyi care promovează steagul Ungariei Mari la meciurile de fotbal

Scris de newsreporter in 24 martie 2023 la 09:54, in Business. 315 vizualizari Intra in discutie Tagurifotbal, meci, Sandor Csanyi, steag, ungaria mare shortlinkhttp://crct.ro/nB4s

Miliardarul Sandor Csanyi, șef al OTP Bank și al Federației Maghiare de Fotbal, a generat o controversă politică majoră după ce a cerut UEFA să permită utilizarea steagului Ungariei Mari la meciurile de fotbal. Federația maghiară a comunicat un presupus accept al UEFA, dar organizația europeană a comunicat oficial că nu acceptă cererea. Omul-cheie în scandalul care agită spectrul revizionismului istoric este Sandor Csanyi, oligarh considerat mâna dreaptă a lui Viktor Orban, relatează G4Media.

De ce este semnificativ evenimentul? Pentru că sportul este utilizat de guvernul Viktor Orban drept instrument al politicilor guvernamentale prin care urmărește controlul comunităților de maghiari de peste hotare, câștigarea autonomiei teritoriale pe teritoriul țărilor vecine și, în cele din urmă, revizionismul istoric.

Documentul programatic al guvernului Orban numit ”Strategia națională maghiară”, adoptat în 2011, dedică sportului un capitol special. Astfel, la punctul ”Domenii de acțiune în privința maghiarilor de peste granițe”, în strategia Budapestei scrie cum va fi utilizat sportul pentru comunitățile de maghiari de peste hotare:

  • ″Este important de subliniat că succesele sportive obținute împreună contribuie la întărirea ideii de națiune maghiară unită, pe de o parte, iar pe de altă parte, putem câștiga mai ușor o parte semnificativă a societății maghiare pentru a susține deciziile noastre politice naționale. Sportul joacă un rol important în viața comunităților: contribuie la întărirea sentimentului de apartenență, solidaritate și toleranță. De asemenea, este important de subliniat că succesele sportive ale comunităților maghiare din regiunile din afara granițelor le sporesc prestigiul în societatea majoritară a țării respective. În plus, succesele sportive comune întăresc ponderea macroregiunii europene a Bazinului Carpatic în cadrul Uniunii Europene″.

Harta Ungariei Mari este unul dintre cele mai puternice simboluri revizioniste maghiare, pentru că prezintă o hartă cu teritorii aflate acum în componența vecinilor România, Serbia, Croația și Slovacia.

Relația sport-politică în Ungaria. Regimul Viktor Orban, care conduce de 12 ani Ungaria, controlează aproape toate aspectele social-politice. Orban a investit enorm în sport, organizând în ultimii ani competiții majore precum campionate mondiale și europene la înot, handbal, baschet.

În plus, guvernul Orban a investit sute de milioane de euro în construirea de stadioane și săli de sport atât în Ungaria, cât și în comunitățile maghiare din străinătate, precum în România la Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc.

Mai mult, principalele federații sportive sunt conduse de apropiați ai lui Viktor Orban sau ai partidului său Fidesz, care pun în practică obiectivele politice guvernamentale. Unul dintre ei este chiar Sandor Csany, șeful Federației Maghiare de Fotbal.

Cine este Sandor Csanyi. E președinte și director general al OTP Bank Group, cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere estimată la peste 1,3 miliarde euro. Este de asemenea acționar și membru al consiliului de administrație al companiei multinaționale de petrol și gaze cu sediul în Ungaria, MOL Group. Deține Bonafarm, holding maghiar de producție agricolă și alimentară.

De notat că toate cele trei afaceri la care e acționar – OTP, MOL și Bonafarm – derulează afaceri și în România.

El este considerat unanim drept cel mai influent oligarh maghiar, mâna dreaptă a premierului Viktor Orban.

Sandor Csanyi este și copreședinte al Consiliului de afaceri chino-ungar și președinte al Federației Maghiare de Fotbal (MLSZ) din iulie 2010. De asemenea, este vicepreședinte al FIFA din 2019 și vicepreședinte al UEFA din 2019.

În plus, deține clubul de handbal PICK Szeged și îndeplinește și rolul de vicepreședinte de onoare al Federației Internaționale de Judo.

El a fost în centrul unui scandal bancar în România în 2018. Atunci, Banca Națională a României (BNR) a dat aviz negativ fuziunii OTP cu Banca Românească, dețiută de banca grecească NBR. A fost una dintre rarele astfel de decizii ale BNR în ultimele trei decenii.

Deși BNR nu a comunicat niciodată oficial motivul respingerii, surse oficiale au declarat pentru G4Media că Banca Națională a avut suspiciuni semnificative legate de proveniența fondurilor cu care OTP voia să cumpere Banca Românească. Mai precis, oficialii BNR au suspectat la acel moment că achiziția urma să fie finanțată cu fonduri provenite din Rusia.

OTP a depus la acel moment o contestație împotriva deciziei Băncii Naționale, dar ulterior a retras-o și a încetat orice demers.

De altfel, OTP are o prezență semnificativă în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale asupra sistemului bancar și financiar de la Moscova.

De remarcat că, potrivit informațiilor G4Media, Sandor Csanyi este nașul de cununie al lui Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, apropiat de Vladimir Putin.

G4Media

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.