Reteaua Corect

Cine controlează Banca Transilvania

Fondurile de pensii Pilon II şi SIF-urile au ajuns să deţină 30,5% din cea mai mare bancă din România, conform ultimelor date. Indirect, aproape toţi cetăţenii României care au 18 ani şi un contract de muncă sunt acţionari la banca din Cluj, scrie Ziarul Financiar.

Cei mai mari investitori institu­ţionali locali - fondurile de pensii Pilon II, SIF-urile şi Fondul Proprietatea - au investiţii de 3,16 miliarde de lei la Petrom (18,6% din capitalul social), 2,9 miliarde de lei la Banca Transilvania (30,5%) şi alte 1,5 miliarde de lei la BRD (19%), acestea fiind cele mai mari trei investiţii ca valoare la bursa de la Bucureşti, potrivit calculelor societăţii de brokeraj Prime Transaction.

Fondul Proprietatea nu are acţiuni în cazul Băncii Transilvania, prin urmare doar SIF-urile şi Pilonul II controlează o treime din cea mai mare bancă din România. „Ca atare, putem spune că titlurile Banca Transilvania au suscitat de fapt cel mai mare interes pentru investitorii instituţionali, uitându-ne la achiziţiile din ultimii ani. BRD este în continuare o acţiune care apare preponderent în portofoliul SIF-urilor şi FP“, scriu analiştii de la Prime Transaction într-un raport.

„Averea“ din Pilon II aparţine celor 7,3 mi­lioane de români care au fost salariaţi în România în ultimii 11 ani: în acest moment, 3,7% din salariul brut al unui român care are contract de muncă se duce într-unul din cele şapte fonduri de pensii Pilon II.

Banca Transilvania era pe locul 7 în România la începutul crizei, în 2009, dar prin două achiziţii - Volksbank şi Bancpost - la care s-a adăugat creşterea organică prin atragerea clienţilor lăsaţi de celelalte bănci şi a altora noi, a ajuns la finalul lui 2018 pe locul 1, detronând BCR, cel care a fost liderul autoritar din anul 2000 încoace, de când a cumpărat activele bune ale Bancorex, cea mai mare bancă din România în anii ’90.

Pe bursă, Banca Transilvania (TLV) a ajuns la o valoare bursieră de 11,026 miliarde lei, adică 2,33 miliarde euro.

Petrom, a doua cea mai mare companie din România ca cifră de afaceri după Automobile Dacia, are o valoare bursieră de 21,75 miliarde lei, adică 4,6 miliarde euro.

BRD, a treia bancă din România, are o valoare bursieră de 8,4 miliarde lei, adică 1,77 miliarde euro.

Bursa Bucureşti, deşi are companii extrem de profitabile şi bune, care acordă dividende extrem de generoase, printre cele mai mari din lume, are o lichiditate extrem de scăzută, interesul pentru tranzacţionare fiind la limita de avarie.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei, spune că toate guvernele şi economia României vor avea de suferit dacă pieţele de capital nu se dezvoltă. „Bursele sunt un instrument puternic pentru creşterea economică“, spune Anghel. 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.