Reteaua Corect

China devansează SUA în cursa tehnologică în aproape toate domeniile (analiză)

Scris de newsreporter in 02 martie 2023 la 09:48, in Business. 260 vizualizari Intra in discutie Tagurichina, cursa tehnologica, sua, tehnologie shortlinkhttp://crct.ro/nAXS

China devansează SUA în cursa tehnologică în aproape toate domeniile. Potrivit unui studiu de un an, China conduce în 37 din cele 44 analizate, cu potențial de monopol în domenii precum produse la scară nanometrică și biologia sintetică. China conduce în 37 din cele 44 de tehnologii urmărite în cadrul unui proiect de un an de zile realizat de thinktank-ul Australian Strategic Policy Institute, informează Mediafax, potrivit Știripesurse.

Printre domeniile vizate se numără bateriile electrice, hipersonica și comunicațiile avansate de radiofrecvență, cum ar fi 5G și 6G.

Raportul, publicat joi, arată că SUA este lider doar în celelalte 7 tehnologii, cum ar fi vaccinurile, calculul cuantic și sistemele de lansare spațială, relatează The Guardian.

Raportul a precizat că rezultatele s-au bazat pe cercetări "cu impact ridicat" în domenii tehnologice critice și emergente, concentrându-se pe lucrări publicate în reviste de top și care au fost foarte mult citate de cercetări ulterioare.

"Cercetarea noastră arată că China a pus bazele pentru a se poziționa ca prima superputere științifică și tehnologică a lumii, stabilind un avans uneori uimitor în cercetarea de mare impact în majoritatea domeniilor tehnologice critice și emergente", se arată în raport.

"Pentru unele tehnologii, toate cele 10 instituții de cercetare de top din lume au sediul în China și generează în mod colectiv de nouă ori mai multe lucrări de cercetare cu impact ridicat decât țara de pe locul al doilea (cel mai adesea SUA)."

Academia Chineză de Științe s-a clasat pe primul sau al doilea loc în majoritatea celor 44

"Observăm, de asemenea, că eforturile Chinei sunt susținute prin importul de talente și cunoștințe: o cincime din lucrările sale de mare impact sunt semnate de cercetători cu pregătire postuniversitară într-o țară Five-Eyes", se arată în raport, cu referire la grupul de partajare a informațiilor format din SUA, Canada, Regatul Unit, Australia și Noua Zeelandă.

"Poziția de lider a Chinei este produsul unui proiect deliberat și al unei planificări politice pe termen lung, așa cum au subliniat în mod repetat Xi Jinping și predecesorii săi."

Joe Biden a declarat luna trecută, în discursul său despre starea Uniunii, că SUA "investesc în inovația americană, în industrii care vor defini viitorul și pe care guvernul Chinei intenționează să le domine".

Monopol al Chinei în 8 tehnologii

În același timp, China riscă foarte mult să stabilească un monopol în 8 tehnologii, inclusiv în domeniul materialelor și producției la scară nanometrică, al hidrogenului și amoniacului pentru energie și al biologiei sintetice.

Raportul a afirmat că progresele Chinei în domeniul rachetelor hipersonice cu capacitate nucleară în 2021 nu ar fi trebuit să fie o surpriză pentru agențiile de informații americane "deoarece, conform analizei noastre de date, în ultimii cinci ani, China a generat 48,49% din lucrările de cercetare de mare impact din lume în domeniul motoarelor avansate pentru avioane, inclusiv al motoarelor hipersonice, și găzduiește șapte dintre cele mai importante 10 instituții de cercetare din lume în acest domeniu tematic".

"Datele indică apoi un mic grup de țări de rangul al doilea, condus de India și Marea Britanie: alte țări care apar în mod regulat în acest grup - în multe domenii tehnologice - includ Coreea de Sud, Germania, Australia, Italia și, mai rar, Japonia", a declarat institutul.

Cercetarea, lansată joi în cadrul Raisina Dialogue din New Delhi, a fost realizată de o echipă condusă de Jamie Gaida, analist senior în cadrul centrului internațional de politici cibernetice al institutului.

Institutul a dezvăluit că cercetarea sa a fost finanțată de centrul de angajament global al Departamentului de Stat al SUA și de un grant din partea Proiectului special de studii competitive, o fundație care are ca scop consolidarea competitivității pe termen lung a Americii.

De asemenea, institutul a cerut fonduri suverane mari pentru cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul tehnologiilor critice, pe care să le suplimenteze în fiecare an. Acesta sugerează alocarea a 0,5% până la 0,7% din venitul național brut, cu coinvestiții din partea industriei.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.