Reteaua Corect

Cererea pentru electricitate a scăzut cu 5% la nivel european (Analiză)

Scris de newsreporter in 27 aprilie 2020 la 11:01, in Business. 459 vizualizari Intra in discutie Taguri5%, cerere, electrica, electricitate, europa, european, scazut shortlinkhttp://crct.ro/nw0o

Cererea pentru electricitate a scăzut cu aproximativ 5% la nivel european, pe fondul închiderilor masive ale întreprinderilor, arată o analiză Tradeville, potrivit căreia furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica este afectat atât de cererea scăzută din piaţă, cât şi de măsurile luate de Guvern potrivit news.ro, citat de Știripesurse.ro.

"Pandemia de Covid-19 afectează pe două planuri Electrica – prin cererea mai redusă de electricitate şi măsurile cu impact negativ adoptate de Guvern – în contextul în care compania a avut anul trecut un rezultat net mai mic decât cel înregistrat anul anterior, arată o analiză Tradeville realizată pe baza rezultatelor financiare ale societăţii. Astfel, pe de o parte, cererea pentru electricitate a scăzut cu aproximativ 5% la nivel european, pe fondul închiderilor masive ale întreprinderilor. Electrica se află deci în situaţia de a-şi menţine activitatea la standardele normale într-o piaţă cu cerere deficitară", arată Tradeville, într-un comunicat.

Pe de altă parte, câteva dintre măsurile adoptate recent de Guvern le afectează furnizorilor de electricitate şi gaze naturale încasările şi cash-flow-ul. Conform ordonanţei militare nr. 4/2020, companiile din sectorul energetic nu vor mai putea să majoreze tarifele pentru electricitate sau gaze naturale peste nivelurile de la data emiterii ordonanţei, ci doar să le reducă conform cererii şi ofertei.

"O altă schimbare este aceea că facturile la utilităţi vor fi amânate pentru întreprinderile mici şi mijlocii, ceea ce va avea efecte negative pentru cash flow-ul societăţii, după cum atenţionează şi managementul grupului”, arată Tradeville.

Profitul Societăţii Electrica a scăzut cu 10,3% anul trecut, în ciuda creşterii de două cife a veniturilor (+11,9% comparativ cu anul 2018), determinată de veniturile din distribuţia şi furnizarea energiei electrice, cât şi din furnizarea de gaze naturale, care a înregistrat o creştere de 481%. Scăderea rezultatului net a fost vizibilă în toate cele patru trimestre, de fiecare dată fiind înregistrate cifre mai mici faţă de perioadele similare din 2018. Un impact semnificativ asupra rezultatului financiar din 2019 l-au avut cheltuielile financiare, care s-au dublat comparativ cu anul anterior.

În martie 2020, Electrica a propus spre distribuire dividende cu un randament de 7,3%, raportat la preţul de închidere din 6 aprilie 2020, din rezultatul înregistrat în 2019. Rata de alocare este de 100% din profit şi va fi votată în cadrul AGA din 29 aprilie.

În cadrul şedinţei din data de 19 februarie 2019, Consiliul de Administraţie a aprobat valoarea consolidată de investiţii pentru anul 2019, în valoare de 739 milioane lei, cu 130 de milioane lei mai mult decât planul trimis la ANRE. Majoritatea sumei, în proportie de 90%, a ţintit reţeaua electrică de distribuţie pentru retehnologizarea şi înlocuirea echipamentelor uzate, dar şi pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului. Conform ANRE, 6% din valoarea investiţiilor a fost dedicată implementării sistemelor de măsurare inteligentă, pentru reducerea pierderilor proprii tehnologice.

Societatea Energetica Electrica este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piata de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România. Este o companie cu capital privat, listată în paralel atât la BVB cât şi la LSE, având ca acţionar majoritar statul român (49%). Grupul Electrica are o acoperire naţională şi este împărţit în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, oferind servicii energetice pentru circa 3,8 milioane de utilizatori.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.