Reteaua Corect

Cele mai mari companii din România din 2017 versus 2008

Scris de newsreporter in 17 august 2018 la 10:44, in Business. 87 vizualizari Intra in discutie Taguri2008, 2017, companii, românia, top 10 shortlinkhttp://crct.ro/nt9Z

Dacia, OMV Petrom SA, Rom­pe­trol Rafinare şi Rompetrol Downstream sunt singurele companii din top zece 2008 care s-au menţinut între cele mai mari zece firme din România în ultimul deceniu, deşi atât liderul cât şi podiumul s-au modificat în 2017 faţă de 2008, scrie Ziarul Financiar.

Liderul din 2008, compania petrolieră OMV Petrom SA, a coborât într-un deceniu până pe poziţia a treia, dar rămâne  firma cu cel mai mare profit net din top zece. Producătorul de petrol şi gaze a pierdut poziţia de lider în faţa Daciei încă din 2014, în timp ce businessul din comerţ al OMV (OMV Petrom Marketing) a urcat pe locul doi, cu afaceri de 15 mld. lei.

Declinul industriei grele se vede în rezulta­tele combinatului siderurgic din Galaţi, pe locul patru în 2008, cu afaceri de 7 mld. lei, pe locul 21 în 2017, cu afaceri de 4,6 mld. lei.

Vezi pagina 8

, în timp ce schimbările de structură din comerţ au adus în top zece cele mai mari două lanţuri de magazine cu politică de discount: Kaufland şi Lidl.

Prezenţa a trei reţele de comerţ cu dominantă alimentară între cei mai mari zece jucători din economie – Kaufland, Carrefour şi Lidl, arată cum consumul a fost adevăratul motor al economiei în ultimul deceniu.

Cea mai mare surpriză a ultimului deceniu este intrarea în top zece în 2017 a companiei Star Assembly din Sebeş (Alba), un business care nu exista în 2008 şi care a explodat ca vânzări în urma unei investiţii de 300 de milioane de euro a concernului german Daimler într-o fabrică ridicată de la zero. Star Assembly a devenit în 2017 al doilea cel mai mare exportator din economia locală după Automobile Dacia.

Cele mai mari zece companii din 2008 aveau vânzări de 70 mld. lei, cu aproape 5 mld. lei profit şi 77.000 de oameni. Un deceniu mai târziu, cele mai mari zece companii locale raportau vânzări de 112 mld. lei, cu un profit net de 5,6 mld. lei şi numai 60.000 de salariaţi. Restructurările, schimbarea de profil a comerţului şi a industriei se văd astfel în rezultate, iar pentru prima dată în ultimul deceniu toate companiile din top zece au raportat profit în 2017.

Continuarea pe ZFCorporate

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.