Reteaua Corect

Ce te faci daca aurul nu poate fi repatriat? Demisionezi si gata?

Scris de newsreporter in 01 martie 2019 la 10:16, in Business. 102 vizualizari Intra in discutie Taguriaur, BNR, isarescu, Londra, lucian isar, repatriere, românia shortlinkhttp://crct.ro/nu5U

„La isteria care l-a cuprins pe Isarescu cu repatrierea aurului este clar ca nu doreste sa se indestuleze statul Roman pentru rezerva de aur scapata la Londra si nerecuperata din averea familiei extinse a lui Isarescu”, afirmă economistul Lucian Isar, într-o postare pe care o redăm integral:

„Filmul despre Madoff este vizionat In bucla, obsesiv.
Cea mai mare parte a aurului din rezerva Romaniei a fost mutata temporar la Londra In perioada 1999-2002, dupa ce Isarescu a cerut aprobarea guvernului si a Parlamentului. 
Incepand cu 2006 acelasi Isarescu a dispus unilateral ca Romania sa nu mai primeasca dobanda la detinerile de aur de la Londra asa cum Romania a primit in trecut sau cum continua sa primeasca vecinii nostri Polonia si Bulgaria. 
Momentan Romania nu poate repatria rapid aurul indiferent ce decide Parlamentul pentru 2 motive principale:- aurul fizic este implicat In diferite structuri pe termen lung de care Parlamentul Roman, ca supraveghetor al BNR, nu este informat (nu mai vorbim de eliminarea Curtii de Conturi din lege incepand cu 2008);- Revenirea in tara este insotita de un audit fizic care va atesta ca nu a intrat ceea ce a si iesit din tara, dovada ca Isarescu a facut “chestii” neraportate cu aurul Romaniei pentru care Romania Nici nu a primit dobanda cuvenita timp de 13 ani si Nici nu a putut sa se imprumute ieftin in perioada 2009-2012 (la 3 puncte procentuale sub costul imprumutului de la FMI).
Practic daca aurul nu poate fi tranzactionat, nu se primeste dobanda la aur, se platesc costuri de depozitare, nu poate fi repatriat la cerere este ca si cum nu exista pentru Romania decat la nivel de poza cu “Isarescu Guvernator BNR”.
Referitor la repatrierea aurului de la Londra, daca tot nu sta la partenerul strategic American si Nici nu primim dobanda inca din 2006 si nu il putem folosi in crize cum a fost cea din perioada 2009-2012, argumentele sunt urmatoarele:
Exista argumente relative legate de faptul ca Germania, Austria, Olanda, Ungaria, Turcia au oameni pregatiti si informati cel putin la fel de bine ca ai nostri care au decis repatrierea totala sau partiala, in marea majoritate, a aurului parcat provizoriu in strainatate. Altele gen Polonia si Bulgaria inca nu au decis repatrierea ci cresterea rezervelor de aur mai ales pentru ca primesc dobanda la aurul pastrat la Londra. 
In lipsa dobanzii la aurul tinut la Londra inca din 2006 si a costurilor de stocare, diversificarea la riscurile globale inclusiv legate de Brexit presupune mutarea aurului in tara pentru ca celelalte 30+ miliarde de dolari (Adica aprox 9/10 din total rezerva) raman in strainatate in diferite jurisdictii sub forma depozitelor bancare in valuta si a titlurilor de stat exprimate In euro si dolari. Aceste 30 de miliarde de dolari sunt suficiente pentru a garanta plati, a mentine ratingul Romaniei, a permite achizitii suplimentare de aur cum a facut recent Polonia. 
Astfel la nivelul lunii ianuarie 2019 din 35,764 miliarde euro, aur reprezinta 3,872 miliarde euro, adica 10,8%. 
10,2% daca 5% din aur este pastrat in exterior la Basel in Elvetia la Banca Reglementelor Internationale. 
Rezerva internationala este raportata de FMI si dupa cum rezulta din raportari FMI considera ca rezerva internationala atat aurul pastrat de tara de Romania, precum si cel pastrat in Elvetia sau in Londra. 
Suplimentar revenirea aurului in tara dupa plecarea temporara in perioada 1999-2002 va permite auditul fizic al aurului si confirmarea daca a fost sau nu folosit in tranzactii, cu sau fara stiinta. 
Revenirea rapida In tara ar demonstra si daca momentan aurul Romaniei este folosit la tranzactii pe termen lung.
Daca aurul Romaniei nu mai vine in tara de la Londra, statul Roman se va indestula de la Isarescu pe persoana fizica pentru carente manageriale sau va merge mai departe cu investigatia?”

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.