Referindu-se la proiectul de lege depus de PSD care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 312/2004 privind statutul BNR, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a comentat pentru ZF că este nevoie de avizul Băncii Centrale Europene pentru orice modificare a statutului BNR. Iar în privinţa sumei anuale cheltuite cu custodia aurului, Suciu a menţionat că a fost în ultimii ani de circa 300.000 de lei, nu de euro.
Astfel de măsuri a luat recent Ungaria, iar anterior Germania şi Olanda. De asemenea, la banca centrală maghiară şi la cea a Poloniei se observă tendinţa de majorare a rezervelor de aur.
În primăvara anului trecut, guvernul de la Budapesta a anunţat aducerea în ţară a 3 tone de aur de la Londra. Banca centrală maghiară a explicat atunci că repatrierea metalului preţios, în valoare de 130 de milioane de dolari, va „întări încrederea pieţelor în Ungaria”. Aurul reprezenta la acea vreme aproximativ 0,5% din rezervele naţionale ale Ungariei. Măsuri pentru repatriere au luat şi Germania şi Olanda. Tot atunci, directorul executiv al băncii centrale maghiare Palotai Daniel, a spus că instituţia sa a decis să se adapteze la tendinţele internaţionale atunci când a hotărât să aducă acasă rezerva de aur a ţării. Aurul este considerat a fi un activ capabil să menţină încrederea în contextul unor condiţii de piaţă extreme sau al unor tensiuni geopolitice, potrivit oficialului ungar.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.