Reteaua Corect

Ce spun analiştii economici despre execuţia bugetară

Scris de newsreporter in 29 aprilie 2020 la 12:59, in Business. 602 vizualizari Intra in discutie Tagurianaiști, buget, execuție bugetraă, pib shortlinkhttp://crct.ro/nw1c

Analiştii economici con­sultaţi de ZF sunt de pă­rere că prăbuşirea în­ca­sărilor de TVA la bugetul de stat în luna martie se datoreză faptului că firmele au amânat plata acestor dări, pe de-o parte, şi pe de altă parte statul a rambursat TVA către companii la un nivel record. De asemenea, şi consumul a scăzut considerabil odată cu decretarea stării de urgenţă la mijlocul lunii martie, scrie Ziarul Financiar.

„Au fost doi factori de influenţă cred eu. Odată încasările de TVA au fost influenţate de rambursări, pe care le-am văzut accelerate în ultima perioadă. O altă influenţă este că, de când s-a decretat starea de urgenţă, s-a discutat de amânări pentru plăţile recurente“, a comentat pentru ZF Alexandra Smedoiu, partener Deloitte România.

Execuţia bugetului general consolidat pe luna martie 2020 a arătat că veniturile statului au scăzut cu 25%, iar cheltuielile bugetare s-au majorat cu 10%. Încasările din TVA s-au prăbuşit cu 82% în martie anul acesta, prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut.

„Din cifrele pe care le avem începe să se confirme ceea ce mulţi am spus: faptul că până la sfârşitul anului situaţia bugetară va fi mult mai proastă decât proiecţia guvernului. Va fi nevoie să se găsească nişte soluţii pentru că nu se poate merge către un deficit de 10% din PIB. Nici cifrele pe care le-am avut încă de anul trecut nu au fost realiste, înainte să vină criză coronavirusului. Doar simpla mărire a pensiilor în septembrie împingea deficitul spre 6% din PIB şi era greu de susţinut. Chestiunea cu pensiile va fi rediscutată în lunile următoare“, a co­men­tat Aurelian Dochia, analist economic.

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, spune că şi consumul s-a redus în luna martie a acestui an, pe fondul măsurilor restrictive adoptate de guvern în contextul crizei coronavirusului.

De asemenea, el crede că încrederea consumatorilor în economie se va deteriora în continuare.

„Jumătate din luna martie a fost blocată şi atunci a scăzut consumul. Cred că scăderea încasărior din TVA vine din două părţi: nici firmele nu au plătit aceste taxe şi au avut şi vânzări mici. Este bine că statul a rambursat sume de TVA, astfel s-a asi­gurat lichiditate economiei private. Luna aprilie probabil că va fi la fel, cifrele pe consum vor fi foarte joase din cauza stării de urgenţă, când s-a cumpărat doar strictul necesar. Din această cauză pe consum probabil că vom vedea o scădere şi mai mare comparativ cu aprilie anul tre­cut“, a spus pentru ZF Adrian Codîrlaşu.

De asemenea, el mai crede că anul acesta este periclitat din punctul de vedere al revenirii consumului, în special din cauza ratei şomajului care va creşte. Încrederea consumatorilor în economie ar putea reveni odată cu lansarea unui vaccin împotriva coronavirusului.

„Pe măsură ce se relaxează restricţiile, consumul va începe să crească, însă, din cauza încrederii reduse în economie, nu va fi comparativ cu nivelul de anul trecut, o să fie mult mai jos. Probabil că minimul consumului va fi în aprilie. La asta adăugăm şi şomajul care creşte şi va reduce încrederea consu­ma­torilor în economie. O încredere mai mică va însemna un comportament mai pru­dent şi deci un consum mai mic. Crearea unui vaccin va însemna o revenire a consu­mului“, a mai spus Adrian Codîrlaşu.

Finanţele au publicat săptămâna aceasta execuţia bugetară la T1, 20120. Datele arată că luna martie a fost locomotiva scăderii încasărilor bugetului şi a creşterii cheltuielilor bugetare. Veniturile bugetului consolidat au fost în luna martie 2020 de 21 mld. lei, în scădere cu 25% faţă de nivelul veniturilor bugetare din martie 2019. Cheltuielile bugetului de stat s-au majorat cu 10% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi au ajuns la 31 mld. lei. Astfel, deficitul bugetar doar în luna martie 2020 fost de 10 mld. lei, peste 1% din PIB.

Alexandra Smedoiu, partener Deloitte: Au fost doi factori de influenţă cred eu. Odată încasările de TVA au fost influenţate de rambursări, pe care le-am văzut accelerate în ultima perioadă. O altă influenţă este că, de când s-a decretat starea de urgenţă, s-a discutat de amânări pentru plăţile recurente.

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: Jumătate din luna martie a fost blocată şi atunci scăzut consumul. Cred că scăderea încasărior din TVA vine din două părţi: nici firmele nu au plătit aceste taxe şi au avut şi vânzări mici. Este bine că statul a rambursat sume de TVA, astfel s-a asigurat lichiditate economiei private.

Aurelian Dochia, analist economic: Din cifrele pe care le avem începe să se confirme ceea ce mulţi am spus: faptul că până la sfârşitul anului situaţia bugetară va fi mult mai proastă decât proiecţia guvernului. Va fi nevoie să se găsească nişte soluţii pentru că nu se poate merge către un deficit de 10% din PIB.

Ziarul Financiar

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.