Reteaua Corect

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar opri total livrarea de gaze naturale

Scris de newsreporter in 28 ianuarie 2022 la 10:02, in Business. 424 vizualizari Intra in discutie Taguribruegel, europa, februarie, gaze, livrare, rezerve, rusia, UE shortlinkhttp://crct.ro/nz4t

Uniunea Europeană ar putea face faţă unei opriri pe termen scurt a tuturor importurilor de gaze ruseşti, dar acest lucru ar avea ”consecinţe economice profunde” şi ar necesita măsuri de urgenţă pentru a reduce cererea, potrivit analizei grupului de reflecţie Bruegel, citată de Reuters și news.ro, relatează Știripesurse.

Creşterea tensiunilor dintre Occident şi Rusia cu privire la Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze ruseşti către Europa, determinând Comisia Europeană şi Statele Unite să investigheze surse alternative.

Într-o analiză publicată joi, Bruegel a spus că, dacă Rusia întrerupe toate livrările de gazele, UE ar trebui să crească importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi să impună măsuri de urgenţă pentru a reduce cererea -- cum ar fi închiderea fabricilor -- pentru a evita deficitele severe.

Simone Tagliapietra, un membră senior la Bruegel, a spus că un astfel de scenariu ar avea ”consecinţe profunde pentru economie”.

”Un astfel de scenariu de război ar implica decizii dificile şi costisitoare pentru Europa pentru a gestiona ordonat situaţia”, a spus el.

Creşterea preţurilor gazelor în ultimele luni, pe fondul unor livrări mai scăzute decât erau aşteptările, a urcat deja facturile gospodăriilor europene şi a forţat unele industrii dependente de gaze să reducă producţia.

Rusia furnizează aproximativ 40% din consumul de gaz al UE, dar dependenţa variază de la o ţară la alta.

Statele Europei Centrale şi de Est cu conducte concepute pentru a importa gaze din est, mai degrabă decât din Europa de Vest, ar putea suferi în continuare lipsuri, dacă Moscova ar reduce aprovizionarea, a spus Bruegel, care oferă cercetări miniştrilor şi instituţiilor UE, inclusiv Parlamentului UE.

Analiza arată că prin capacitatea de rezervă a infrastructurii s-ar putea adăuga importuri săptămânale de 17 TWh din Norvegia, Africa de Nord şi GNL, aproape înlocuind nivelurile primite de Europa de la Rusia în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, aceste ţări s-ar putea să nu poată creşte livrările şi ar fi, de asemenea, necesare măsuri de reducere a cererii.

Într-un scenariu cu vreme foarte rece şi fără gaze ruseşti în februarie, rezervele de gaze ale UE ar putea fi epuizate până la sfârşitul lunii martie, a spus Bruegel.

Dacă aprovizionarea cu gaze ruseşti ar fi întreruptă în iarna viitoare şi ulterior, analiza arată că UE ar gestiona mai greu situaţia.

Europa ar trebui să reducă în continuare consumul de gaze, cu opţiuni care includ o producţie mai mare de energie pe bază de cărbune -- rezultând mai multe emisii de CO2 -- sau amânarea de către Germania a închiderii centralelor nucleare, o decizie sensibilă din punct de vedere politic.

O creştere a cererii de GNL ar putea duce, de asemenea, la creşterea preţurilor, lovind economia UE şi ţările mai sărace care vor licita să cumpere GNL.

Terminalele europene de regazificare şi capacitatea conductelor neutilizate ar putea acoperi din punct de vedere tehnic cei 1.700 TWh de gaz pe care Europa îi primeşte de la Rusia, pe baza datelor din 2021. În practică, Bruegel a spus că această capacitate s-ar putea să nu se materializeze, având în vedere capacitatea globală limitată de lichefiere şi contractele existente ale furnizorilor de a trimite GNL în Asia.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.