Reteaua Corect

Ce putem păți dacă bugetul stă prost la jumătatea anului

Scris de newsreporter in 22 februarie 2023 la 11:56, in Business. 272 vizualizari Intra in discutie Taguriangela rosca, buget, controale, impozite, taxe shortlinkhttp://crct.ro/nAVu

Dacă bugetul la jumătatea anului stă prost, ne putem aștepta fie la taxe ad-hoc peste noapte, poate taxă de solidaritate, la controale fiscale mult mai dure sau la amânarea rambursărilor de TVA, ceea ce s-a mai făcut când nu mai sunt bani la buget, a declarat Angela Roșca, partener fondator al Taxhouse, potrivit HotNews.

Ea a făcut această declarație referindu-se la amenințările pe care le vede în acest an la adresa mediului de afaceri. Una dintre ele este și o posibilă recesiune pentru că „începe să se vadă ceva în America și în Europa”.

„Avem planuri ambițioase de reducere a deficitului bugetar în acest an față de ce a fost și inflația va fi mai mică. Creșterea economică va fi mult mai mică. Pe de altă parte, avem niște bani care vin din PNRR care o să mai estompeze criza. Deci nu e chiar atât de dramatic. Anumite sectoare vor fi încurajate. Altele, poate imobiliar și IT vor suferi”, a precizat ea, la TaxEU Forum.

Ce vede un investitor străin cu mulți bani care vrea să facă o investiție în România

Angela Roșca a vorbit și despre ce ar vedea un investitor străin cu mulți bani dacă ar vrea să facă o investiție în România:

• Vede că avem cote de impozitare relativ stabile în România. În principal vorbim de impozit pe profit care e 16% de ani de zile”.

• Vede că avem un impozit pe venit stabil. Cota unică a fost 16%, e 10% de când cu mutarea contribuțiilor. Avem un TVA european. E stabil. Sigur, au mai fost fluctuații de cote, facilități cu cote reeduse care intră și ies în timp. În principiu reprezintă un sistem stabil.

„Nu mai intru în detalii de ce cota unică e bună. În principiu e încă un moment favorabil pentru România în stadiul economic de dezvoltare actual. A ajutat la formarea unei clase medii. A ajutat să nu plece și mai mulți oameni din țară. A ajutat să aducă la lumină venituri care erau la gri sau negru”, a explicat reprezentanta Taxhouse.

• Ăsta e motivul pentru care mediul de afaceri susține în continuare acest sistem de impozitare.

„Avem totuși o fiscalitate competitivă dacă ne uităm la țările din jur. Sigur, sunt țări în jurul nostru cu impozit pe profit mai mic decât al nostru (Ungaria – 9%, Bulgaria – 10%). Media europeană e la 21%. M-am uitat la țările OECD și au o medie de 23%”, a precizat ea.

Ce dezavantaje are România în ochii investitorului

1. Inconsistența mesajelor politice privind fiscalitatea pe termen mediu și lung

„Ca exemplu: recenta taxă de solidaritate. S-a mai vorbit de ea, iar a intrat în discuție. Cota unică: rămâne, nu rămâne? Intră vreun progresiv? Asigurările sociale: se schimbă cotele? Se plafonează, se reduc, nu se reduc?”, a dat ca exemplu.

2. ANAF încă nereformat și doar parțial digitalizat. Ne trebuie un ANAF proactiv în privința tehnică a problemelor, a spețelor.

3. Impozitarea excesivă a muncii.

„Știe toată lumea de ce apare. În principal neplafonarea contribuțiilor sociale la salariile mari dar nu numai”, a afirmat ea.

4. Tot ce înseamnă litigiu cu ANAF, toată partea de contencios și instanțele din România care merg foarte greu.

„Un investitor se uită la asta. Vrea să înțeleagă: Dacă am o problemă cu ANAF și am o dezbatere cât îmi ia să mă clarific? 5 -7 ani? În România stăm foarte prost”, a mai spus ea.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.