Reteaua Corect

Ce presupune planul prin care Europa vrea să renunțe la petrolul și gazul rusesc

UE a dezvăluit miercuri un plan prin care se încearcă o creștere „masivă” a producției de energie solară și eoliană și o utilizare temporară sporită a termocentralelor pe bază de cărbune pentru a înlocui cât mai repede petrolul și gazul rusesc, scrie The Guardian, potrivit DCNews.

Comisia Europeană spune că va fi nevoie de încă 210 miliarde de euro în următorii cinci ani pentru a plăti costul renunțării la combustibilii fosili importați din Rusia și pentru a grăbi trecerea la „energia verde”.

Oficiali de top au admis că, pe termen scurt, cursa de a renunța la gazul rusesc va presupune o folosire mai intensă a cărbunelui și a energiei nucleare.

Planul conceput de UE ca răspuns la invadarea Ucrainei de către trupele ruse și decizia de a elimina dependența Europei de gazul rusesc presupun o îmbunătățire a Pactului Verde European, politica principală a blocului comunitar de a confrunta criza schimbărilor climatice.

Ce presupune planul de 210 miliarde de euro prin care Europa vrea să renunțe la petrolul și gazul rusesc„Este clar că e nevoie să oprim această dependență și mult mai repede decât am preconizat înainte de război”, a spus Frans Timmermans, oficialul UE însărcinat cu gestionarea Pactului Verde. Foto: Profimedia Images

„E nevoie să oprim această dependență și mult mai repede decât am preconizat înainte de război”

Comisia Europeană a propus ca, până în 2030, 45% din energia din UE să vină din surse regenerabile, după ce anul trecut ținta sugerată era de 40%. Oficialii doresc de asemenea să reducă consumul de energie cu 13% până în 2030 (în comparație cu valorile înregistrate în 2020), în loc de 9% cât era obiectivul precedent.

„Este clar că e nevoie să oprim această dependență și mult mai repede decât am preconizat înainte de război”, a spus Frans Timmermans, oficialul UE însărcinat cu gestionarea Pactului Verde.

În contrast cu suma de 210 miliarde de euro alocată pentru construirea unei noi infrastructuri energetice care va include parcuri eoliene și panouri solare, Timmermans a spus că UE cheltuie 100 de miliarde de euro pe an pentru combustibili fosili.

„Accelerând tranziția înseamnă că banii pot rămâne în Europa, pot ajuta la scăderea facturilor la energie pentru familiile europene și nu vor fi folosiți pentru a finanța acest război barbaric în Ucraina”, a spus Timmermans.

Pentru a renunța la gazul rusesc, Europa va fi „probabil” nevoită să folosească termocentrale pe bază de cărbune pentru o perioadă „mai lungă decât era de așteptat”, potrivit strategiei UE. În plus, inițiativa UE a dus la declanșarea unei curse pentru a spori importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din țări precum SUA și Qatar și de gaze livrate prin conductă din Azerbaijan.

Ce presupune planul de 210 miliarde de euro prin care Europa vrea să renunțe la petrolul și gazul rusescPentru crește utilizarea energiei regenerabile, UE vrea să ajute companiile să construiască parcuri eoliene și panouri solare. Foto: Profimedia Images

Istoricul pătat al țărilor care pot înlocui Rusia ca furnizor de gaze pentru Europa

Activiștii ecologiști au avertizat, însă, că țările din care Europa își propune să importe GNL din Orientul Mijlociu și Caucaz au un istoric pătat în privința respectării drepturilor omului și au criticat decizia de a extinde infrastructura de preluare a importurilor de gaze din aceste țări.

„Cu cât cheltuim mai mult pe importurile de gaz, că atât îi expunem pe cei mai vulnerabili din societatea noastră la facturi la energie pe care nu le pot plăti”, a spus Murray Worthy de la Global Witness.

Pentru a face posibilă utilizarea mai intensă a energiei regenerabile, UE vrea să ajute companiile să construiască parcuri eoliene și panouri solare.

Oficialii au spus că ar putea dura până la 9 ani să primești permisul de a face un parc eolian și patru ani pentru o centrală fotovoltaică, iar „acesta este timp pe care nu îl avem”. Orice schimbare a legilor necesită acțiunea autorităților naționale și locale.

Digi24

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.