Reteaua Corect

Care este `prețul corect` al unei case în România?

Scris de newsreporter in 02 octombrie 2023 la 09:11, in Business. 337 vizualizari Intra in discutie Taguricasa, Iancu Guda, locuinta, pret corect, românia shortlinkhttp://crct.ro/nBZC

Economistul Iancu Guda a vorbit într-un podcast despre regulile financiare pe care ar trebui să le urmeze o persoană care vrea să-și cumpere o locuință, conform Adevărul, citat de Știripesurse.

„În general oamenii pe măsură ce avansează în viață să gândesc la imobiliare, în primul rând la nevoia locativă. Ok, își întemeiază o familie și se gândesc să nu stea toată viața în chirie, că nu este un lucru bun și au dreptate. Dai bani și nu se întoarce nimic la tine, chiar dacă ai avantaje cum ar fi flexibilitatea. Totuși, din punct de vedere financiar este bine să fii proprietar în casa în care locuiești, doar că multă lume se oprește la această logică simplă și mai departe ajunge la altă logică incompletă, de multe ori greșită”, a explicat economistul.

Iancu Guda spune că trebuie să cumperi casa pe care ți-o permiți, să nu te supra-îndatorezi și să fie prețul corect:

„În primul rând trebuie să stau într-o casă pe care mi-o permit. A te duce la bancă și a lua un credit 100.000 de euro dacă ți se acordă, nu înseamnă că îți permiți. Nivelul maxim la care te poți îndatora este 40% din veniturile familiei. Eu nu recomand să ne îndatorăm la maximum doar pentru o locuință. În viață avem și alte nevoi educația copiilor, sănătate. Apar situații neprevăzute. Nu putem să fim îndatorați la limită și mai ales că dobânzile cresc. Vedeți, în ultimii 2 ani inflația a crescut, dobânzile au crescut. Cine a început cu un grad de îndatorare de 40% poate a ajuns la 70% dacă veniturile nu i-au crescut între timp.

Cum calculezi

Salariul mediu într-o gospodărie din România este 6.500 lei. Aceasta înseamnă că la 6.500 lei cu un procent de îndatorare maxim de 40%, avem 2.600 de lei.

El mai spune că dacă mergem pe venitul mediu lunar al familiei de 6.500 de lei (1.300 de euro), venitul familiei pe 5 ani este de 78.000 de euro, în condițiile în care băncile dau credit de 93.000 de euro.

„Se creează astfel o diferență între ceea ce-mi dă maximum banca (93.000 de euro) și ceea ce-mi permit (venitul familiei pe 5 ani-78.000 de euro), pentru că a-ți permite se socotește în funcție de venitul tău, nu de suma pe care ți-o dă creditorul”, explică el.

Legat de „prețul corect” al casei, ecomistul susține că pentru el asta înseamnă chiria pe 15 ani.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.