Reteaua Corect

Cîțu, despre facilitățile din construcții: Acolo e anomalia

Scris de newsreporter in 30 noiembrie 2020 la 13:05, in Business. 442 vizualizari Intra in discutie Tagurianomalii, constructii, facilitati, Florin Citu shortlinkhttp://crct.ro/nx1u

Anomalia o reprezintă sectorul construcțiilor unde s-a creat o situație foarte ciudată (prin facilitățile introduse prin OUG 114 n.r.), susține Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice. „S-a crescut salariul minim și a creat o problemă în restul economiei. Se știa: creșterea salariului minim reprezintă un cost pentru antreprenor, un cost pe care trebuie să-l susțină antreprenorul și când nu e legat de productivitate el reprezintă un cost real. Atunci statul a venit pentru a susține o parte din impozite. Deci îi dai o măsură în care crești salariul minim, creezi o problemă antreprenorului, și ca să-i rezolvi problema, vii de la buget și susții”, a spus Cîțu, într-o întâlnire cu mediul de afaceri din Timiș, scrie Hotnews.ro.• E ca și cum te-ai scărpina așa, puțin. (arătând cu mâna dreaptă scărpinându-se pe partea stângă a capului – vedeți poza articolului)

• Acolo e anomalia, nu este un exemplu pe care să-l urmăm.

„Sunt de acord că impozitarea forței de muncă în special pe contribuții este în România punitivă, este mare. După ce economia își va reveni, va fi la partea asta de contribuții sociale să vedem cum reașezăm lucrurile și cum putem să scădem costul acolo. Pe partea cealaltă avem presiune publică foarte mare pentru că acei bani se duc la plata pensiilor”, a precizat el.

• Cum reduci aici, e un deficit mai mare acolo care trebuie susținut. Doar când ai creștere economică poți să-ți permiți să reduci impozitul, ca apoi prin ce puteți face dvs. angajări și așa mai departe, să putem să avem venituri la buget mai mari care să ne acopere această scădere temporară. Nu este o soluție pe care să o iei în perioada de criză.

„Cum s-a construit acea măsură (din construcții n.r.) a creat numai probleme. Eu nu susțin măsuri pentru un sector anume în parte. De fiecare dată când când susții un sector anume, creezi distorsiuni în economie”, a explicat ministrul Finanțelor.

• În competiția pentru capital suntem dezavantajați la costul pentru forța de muncă. Suntem relativ dezavantajați dar nu față de Germania, Franța, Spania, ci relativ la Ungaria, Cehia.

„Ne uităm aici (la reducerea contribuțiilor la pensii n.r.). Nu se va întâmpla anul viitor, dar în momentul când vom fi pe creștere economică: singura taxă unde putem să reducem povara este la contribuții”, a precizat el.

Reamintim că, prin OUG 114 angajații din construcții au o reducere cu 3,75% a contribuției de asigurări sociale (de la 25% la 21,75%) și exceptarea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, precum și de la plata impozitului pe venit (în cotă de 10%). Aceste facilități au fost însoțite de creșterea salariului minim brut în acest sector la 3.000 de lei.

Hotnews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.