Reteaua Corect

Cătălin Drulă: INS manipulează cifrele privind economia

Scris de newsreporter in 16 noiembrie 2022 la 12:27, in Business. 331 vizualizari Intra in discutie Taguricatalin ddrula, cifre, ciuca, economie, guvern, ins, manipulare, USR shortlinkhttp://crct.ro/nAsW

INS manipulează cifrele privind economia ca să raporteze șeful Ciucă recorduri inexistente de creștere economică, acuză Cătălin Drulă, președintele USR, într-o postare publicată miercuri pe Facebook, scrie G4Media.ro.

„INS manipulează cifrele privind economia ca să raporteze șeful Ciucă recorduri inexistente de creștere economică.
Acum câteva luni, economiștii serioși și presa de specialitate se întrebau de unde veneau creșterile economice record raportate de Institutul de Statistică din subordinea lui Ciucă. Ieri, INS a dat răspunsul: de fapt, nu erau”, a scris Drulă pe Facebook.

„Da, da, ați citit bine, au revizuit din urmă toate valorile pentru PIB pe baza cărora acum 3 luni, 6 luni, etc anunțau recorduri la hectar. Le-au dat în jos retroactiv. Creșterea economică nu era de 5,3%, ci de 1,5%. Au mințit o țară întreagă. Dl. Ciucă își lăuda ieri subordonații: „subliniez datele foarte bune pe care le-a comunicat astăzi INS”. Pentru că da, scenariul se întâmplă cu repetiție. În loc să pună capul în pământ și să-și ceară scuze, ieri au avut tupeul să anunțe eroarea ca pe o veste bună”, a mai transmis președintele USR pe Facebook.

„Spune INS că PIB-ul pe trimestrul 3 (T3) a crescut cu 1,3% față de trimestrul 2 (T2). Ce nu spune nici INS, nici premierul, este că de fapt PIB-ul pe T3 a scăzut cu 2,41% față de cât anunțaseră acum 3 luni că este PIB-ul pe T2. Mai mult chiar, PIB-ul pe T3 e mai mic chiar și decât cel din T1, de acum două trimestre (așa cum fusese anunțat acum 3 luni)”, mai adaugă Drulă.

„Graficul atașat (sursa datelor: INS) arată foarte clar cum s-au modificat cifrele în 3 luni. Cu albastru este ce ne anunțau în august, cu roșu este revizuirea de azi. După 15 ani se repetă scenariul premierului care ne anunță că economia duduie, când suntem în prag de criză. Ultima dată în 2007, știm ce-a urmat. Este foarte grav și iresponsabil ce face acest guvern Ciucă. Încrederea în economia românească este afectată când cifrele sunt manipulate și minciuna devine mod de lucru”, conchide liderul USR, Cătălin Drulă.

Context

Institutul Național de Statistică a revizuit puternic în jos, de la 5,3% la 1,5%, creșterea economică din primul trimestrul din 2022, într-un comunicat transmis marți. Anterior, economiștii avertizau că aceste date sunt puternic „umflate”, că ele ne fac „să arătăm a tigrii Europei” și că o astfel de creștere îi permite Guvernului să discute taxe suplimentare aplicate mediului privat.

Inițial, în luna mai, Institutul Național de Statistică a raportat că România a avut o creștere economică de 5,2% în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior, și de 6,5% faţă de acelaşi trimestru din anul 2021. Atunci INS a mai realizat revizuiri importante ale trimestrelor anterioare de anul trecut, a anunțat atunci instituția.

Datele privind creșterea din primul trimestru au fost confirmate de către INS, în iunie. Instituția a detaliat atunci că această creștere a venit din consumul populației, care a crescut cu 7%, în timp ce industria a tras cifrele în jos.

G4Media.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.