Reteaua Corect

Cât costă masa de Paşte? Produsele care au înregistrat cele mai mari scumpiri şi cum se justifică

Scris de newsreporter in 21 aprilie 2019 la 09:59, in Business. 347 vizualizari Intra in discutie Taguricat costa, masa de paste, pret, produse, scumpiri shortlinkhttp://crct.ro/nukM

Preţurile alimentelor care vor sta pe masa de Paşte, în special cele ale cărnii de miel şi porc, dar şi ouăle sau vinurile, au înregistrat sau vor înregistra creşteri de preţuri, pe fondul apropierii sărbătorilor Pascale, scrie Mediafax.

Astfel, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România avertizează că preţul cărnii de porc şi de pasăre a crescut cu 20% în ultimele două săptămâni. În următoarele zile, preţurile vor urca şi mai mult, iar românii vor avea pe masa de Paşte alimente cu încă 30-40% mai scumpe. 

 

Asociaţia spune că România este dependentă de importurile de carne, iar marii producători din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, îi abatorizează în state europene şi vând către ţările asiatice, afectate de pesta porcină africană, în special în China, contractele de export către statul asiatic triplându-se în acest an.

Lipsa spaţiilor pentru abatorizare, precum şi concurenţa exporturilor către ţările arabe au dus la creşteri de preţ pentru carnea de miel. Specialiştii spun că abatorizarea a scăzut cu o treime, iar preţurile ar putea urca la la 12-14 lei/kg în viu, faţă de 9-12 lei/kg în săptămâna care se încheie. Pentru exportul de miei sunt contracte de export încheiate cu Libia, Iordania şi Iran.

Sorin Minea, preşedintele federaţiei Romalimenta spune că marii producători nu vor majora totuşi preţurile în perioada sărbătorilor pascale, când înregistrează volume mari de vânzări, iar pentru creşterile de preţuri sunt responsabili micii speculanţi.

Minea admite că s-au majorat costurile cu utilităţile, carburanţii auto, salariile. dar că majorările de preţ sunt specifice pentru fiecare firmă. „Firmele mari nu fac creşteri de preţ la plesneală, şi în niciun caz de Paşte”, a declarat Minea la o emisoune televizată. Sorin MInea, care este şi patronul Angsat, spune că la firma sa a solicitat o proiecţie de evoluţie a preţurilor, în special influenţate de evoluţia preţului la carnea de porc din Uniunea Europeană. China este marele importator al momentului, iar preţurile ar putea înregistra creşteri importante din cauza acestor importuri.

„Carnea de pasăre a înregistrat o creştere nesemnificativă, de circa 10%, mielul va fi la preţurile de anul trecut, iar carnea de porc este mai scumpă cu 30%”, a spus M

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.