Reteaua Corect

Câți români au cerut radierea din Biroul de Credit

Scris de newsreporter in 20 aprilie 2019 la 10:44, in Business. 482 vizualizari Intra in discutie Taguri2019, banci, birou de credit, radiere, romani shortlinkhttp://crct.ro/nukC

​Numărul românilor care au solicitat ștergerea datelor negative din Biroul de Credit în perioada 25 mai 2018-31 martie 2019 este de 4.900, a declarat pentru HotNews.ro Șerban Epure, directorul general al instituției.

Aceștia au formulat 7.800 de solicitări de ștergere a datelor (unii dintre ei fiind raportați de mai multe instituții), existând cazuri în care solicitările au fost respinse din cauză că solicitarea lor nu a conținut vreun motiv de ștergere, ci numai cererea propriu-zisă, a mai spus Epure. 
”Unele persoane cred că simpla solicitare va duce imediat la ștergerea datelor, dar aceasta trebuie să aibă la bază un motiv care să ducă la radierea lui din Birou conform GDPR, motiv care va fi analizat de creditorul care l-a înscris în Birou”, mai arată Epure.
Din 25 mai 2018, românii au acest drept, de a solicita în baza unor motive întemeiate radierea înscrierii în Biroul de Credit, unde poți fi înscrie pentru datorii de peste 30 de zile și rămâi ”agățat” timp de 4 ani de la ultima notificare. Lucru foarte neplăcut pentru cineva care a fost înscris dintr-o greșeală și care dorește să ia credit, întrucât primul lucru e care îl face o bancă sau un IFN este să verifice situația solicitantului la Biroul de Credit, ca să vadă dacă e un bun platnic sau dacă nu e deja supra-îndatorat.
”Este dificil de spus în mod riguros câte cereri au fost aprobate, deoarece unele dintre ele pot fi adresate mai multor creditori și pentru mai multe conturi, decizia, pentru o cerere, putând fi diferită de la bancă la bană și de la cont la cont”, a mai spus Epure pentru HotNews.ro
Din păcate, posibilitatea radierii din Biroul de Credit a fost speculată de mulți afaceriști care promit ca, în baza unui avans nereturnabil de 300 de lei și a plății ulterioare a încă 2300 de lei (taxa de radiere), promit rezolvarea acestei probleme. Detalii.
Fără îndoială, pot exista situații în care înscrierea în evidențele Biroului de Credit se face fie printr-o eroare sau în urma unor neglijențe. ”O cunoștință de-a mea folosea un cont la o bancă doar petru plata ratelor pe care le avea acolo. Alimenta lunar contul cu necesarul pentru plata ratei pentru a nu fi datornic. Numai că într-o zi, ANAF i-a poprit acel cont pentru niște datorii la Stat, fără să-l anunțe. Banca nici ea nu l-a notificat că i se poprise contul iar după 30 de zile omul s-a trezit că figurează în Biroul de Credit”, mărturisea un important funcționar al Băncii Naționale la o audiere în Parlament.
De partea cealaltă, nu puține sunt băncile și IFN-urile care au fost amendate de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, tocmai pentru înscrierea abuzivă în Biroul de Credit. 

Citiți continuarea pe HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.