Reteaua Corect

Câți pensionari avem în România și care e raportul dintre ei și angajați

Scris de newsreporter in 30 martie 2021 la 10:16, in Business. 408 vizualizari Intra in discutie Taguriangajati, ins, pensie, pensionari, raport, românia shortlinkhttp://crct.ro/nxBA

România avea la finele anului trecut 5,1 milioane pensionari, pensia medie fiind de 1.500 lei, cu 16% mai mare decât în 2019. Raportul angajaţi/pensionari este de 10/9, dar variază puternic între judeţe, scrie ZF.

Numărul de pensionari s-a redus anul trecut cu 29.000 de persoane, la 5,12 milioane persoane, pensia medie lunară fiind de 1.500 lei, cu 16,1% mai mult faţă de nivelul din 2019, arată datele INS.

Calculul pensiei medii include toate categoriile de pensii, respectiv de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc., plătite de casele de pensii.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 la 10 în Botoṣani.

Din numărul total de pensionari, 99,9% sunt pensionarii de asigurări sociale. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,18% în totalul celor de asigurări sociale.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost anul trecut de 1450 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52% (comparativ cu 48,4% în anul precedent).

Indicele pensiei medii reale, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 112,2% faţă de 2019.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (78,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial ­­- au reprezentat 2,1%.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul mediu dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 773 de lei (1152 lei în judeţul Botoṣani, 1160 lei în Giurgiu, 1178 lei în Vrancea, faţă de 1925 lei în judeṭul Hunedoara, 1831 lei în Municipiul Bucureşti, ṣi 1720 lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent - indemnizaţie socială) a fost de 968.400 persoane, din care:

  • 800,8 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,1% din totalul pensionarilor din această categorie;
  • 152,7 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,5% din totalul acestora;
  • 14,9 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 2,1% din totalul acestei categorii.

ZF

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.