Reteaua Corect

Câţi bani obţin investitorii de la Bursă

Turbomecanica Bucureşti prezintă cel mai ridicat randament al dividendelor, de aproape 14%, la polul opus fiind Oil Terminal, companie de stat cu un câştig de sub 1% ♦ Peste jumătate din companiile de pe piaţa principală şi-au obişnuit investitorii cu dividende, scrie Ziarul Financiar.

Un număr de 44 de companii din cele 87 listate la Bucureşti inten­ţionează să-şi remune­re­ze investitorii cu o parte din profitul net înregistrat în anul 2018 şi propun astfel acţionarilor dividende cu randamente cuprinse între aproape 1% şi 14%, potrivit datelor agregate de ZF din platforma BT Equity Research.

„Peste jumătate din companiile de pe piaţa principală şi-au obişnuit investitorii cu divi­dende. Acolo unde politica de distribuţie este una echilibrată, lăsând loc şi pentru creşerea companiei, înseamnă că managementul şi acţionarii au o viziune aliniată pe mai mulţi ani în faţă. Problemele intervin acolo unde distribuţia de dividende este excesivă, iar aici companiile de stat sunt campioane“, spune Cristian Tudorescu, consultant financiar şi cofondator al Investors Club.

De exemplu companiile de stat de la Bursa românească sunt solicitate de statul român să repartizeze 90% din profitul net înregistrat în anul 2018, dar şi o parte din rezerve.

Romgaz este şi în acest an cea mai gene­roa­să companie de stat cu bugetul, în contextul în care compania propune acţio­narilor ca 1,6 mi­liarde de lei să meargă spre dividende, adică circa 114% din rezultatul net înregistrat anul trecut.

Pe de altă parte, managementul unei alte companii de stat este mai prudentă, însă ultimul cuvânt de spus îl va avea acţionarul majoritar.

Din rândul celor 44 de companii care intenţionează să-şi remunereze investitorii cu dividende, cel mai ridicat randament la preţurile de tranzacţionare din 29 martie 2019 este întâlnit la Turbomecanica, de circa 14%. Acţiunile TBM au de la începutul anului 2019 un plus de 31% pe fondul rezultatelor financiare pe 2018, care au permis propunerea de distribuire a unui dividend generos. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 9% de la începutul anului.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.