Reteaua Corect

Stiglitz: Austeritatea va frana iesirea din criza si va accentua problemele UE

Masurile de austeritate luate de statele europene vor frana iesirea din criza si vor accentua problemele deja existente in zona euro si Uniunea Europeana, crede economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

Joseph Stiglitz Joseph Stiglitz
Sursa imagine: italy.org

"Calea austeritatii aleasa de Europa, la presiunile pietelor, va intarzia iesirea din criza si va slabi verigile cele mai vulnerabile din zona euro si UE. Daca Europa se subrezeste mai mult, lantul se va strange si va creste anxietatea. Ideologia pietei libere, care a permis aparitia bulelor financiare, paralizeaza politicile", a afirmat Stiglitz pentru publicatia Libération, noteaza Mediafax.

Economistul considera ca multi lideri europeni nu au inteles ca sistemului financiar trebuie reformat si sprijinit, avertizand ca moneda euro ar putea sa dispara din cauza lipsei masurilor potrivite si a unor institutii solide.

Stiglitz apreciaza, totodata, ca mecanismul de sustinere a zonei euro stabilit de statele UE este important, insa reprezinta numai un medicament cu efecte temporare pentru statele mai slabe confruntate cu probleme. "Incertitudinile sunt aceleasi ca in urma cu sase luni. Stim ca Irlanda se va confrunta cu o criza violenta. Stim ca este nevoie de reforme pentru mentinerea viabilitatii pe termen lung a zonei euro", a spus el.

Sefii de state si de guverne din UE au decis la sfarsitul anului trecut sa infiinteze in 2013 un mecanism permanent de gestionare a crizelor, care vine in prelungirea programului de ajutor de urgenta de 750 miliarde de euro stabilit in luna mai. Prin acest program s-a intervenit deja pentru sprijinirea Greciei si Irlandei.

1.

Masurile anticriza ale SUA pun in pericol celelalte tari

Publicat in 11 decembrie 2010 la 13:55

Laureatul premiului Nobel, economistul Joseph Stiglitz, crede ca cea de a doua runda a programului neconventional ''quantitative easing'' (infuzii de lichiditate prin achizitii de bonduri guvernamentale sau ipotecare – n.r.), pregatita de Rezerva Federala americana, reprezinta un risc considerabil pentru economiile lumii.

2.

Stiglitz, laureat al premiului Nobel: Alternative la austeritate

Publicat in 07 decembrie 2010 la 09:54

Joseph Stiglitz, laureatul premiului Nobel pentru economie, noteaza, in editia online a cotidianului The Guardin, cateva evenimente din ultimul deceniu la care Statele Unite si tarile dezvoltate ar trebui sa se uite in momentul in care hotarasc sa isi reduca deficitul bugetar.

3.

Stiglitz: Fed si BCE au aruncat economia globala in haos

Publicat in 06 octombrie 2010 la 13:19

Banca Centrala Europeana (BCE) si Rezerva Federala americana (Fed) au adoptat masuri slabe de politica monetara, care nu conduc la revenirea economiei, iar lumea este aruncata in haos, spune Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie.

4.

Laureat al premiului Nobel: Euro este in pericol

Publicat in 04 octombrie 2010 la 17:05

Joseph Stiglitz, laureatul premiului Nobel pentru economie, a indicat ca moneda euro este in pericol, iar principala amenintare este reprezentata de masurile de austeritate luate de guvernelor Uniunii pentru insanatosirea finantelor nationale.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.