Reteaua Corect

Razboiul valutelor, in centrul discutiilor sumitului G20 de la Seul

Liderii grupului celor mai mari 19 economii ale lumii si Uniunea Europeana, G20, au fost de acord sa evite “devalorizarea competitiva” a valutelor. Decizia vine dupa cea de-a doua zi de discutii controversate de la Seul.

(foto:seoulsummit.kr) (foto:seoulsummit.kr)

Liderii au convenit sa implementeze reguli pentru abordarea dezechilibrelor comerciale care afecteaza cresterea economica mondiala. Corectia dezechilibrelor valutare si comerciale a crescut tensiunile intre oficialii unor delegatii. Altii au fost insa mai rezervati, temandu-se de posibilele conflicte, mai ales de cele dintre SUA si China, care ar putea afecta cresterea economica globala.

Presedintele american Barack Obama a declarat, citat de BBC, ca nu ar trebui sa existe controverse legate de reglarea inegalitatilor care au contribuit la crearea crizei prin care tocmai am trecut, mentionand ca ratele de schimb trebuie sa fie in concordanta cu realitatile economice. Astfel, oficialii de la Washington sustin ca moneda Chinei, yuanul, este devalorizata artificial, ceea ce le confera exportatorilor chinezi un avantaj neloial si, totodata, atrage rezerve valutare straine foarte mari la Beijing. In replica, oficialii chinezi au sustinut ca au un angajament ferm legat de reforma regimului lor valutar, dar ca aceasta tinta nu poate fi atinsa intr-un context economic instabil la nivel mondial.

Acordul pentru dezvoltarea unor noi reguli pentru prevenirea “razboiului valutelor” nu a dus la indeplinirea limitei de 4% pentru deficitile comerciale nationale si surplusurile propuse de SUA,  care au fost blocate de catre primii exportatori ai lumii, China si Germania.

Si presedintele Coreei de Sud, Lee Myung-Bak, a spus ca ministrii de finante au convenit anumite principii legate de problema cursului de schimb, dar nu s-a mentionat cand si pana la ce nivel pot fi implementate.

Liderii G20 au fost de acord cu reformele FMI, despre care au spus ca reflecta mai bine schimbarile din economia mondiala, printr-o reprezentare mai mare a dinamicii pietelor emergente si a tarilor in curs de dezvoltare. Acestia au promis ca vor finaliza discutiile legate de comertul global, iar 2011 reprezinta o “fereastra de oportunitate critica, dar ingusta” in indeplinirea acestui scop.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.