Reteaua Corect

Qatarul își poate apăra economia și moneda națională

Qatarul își poate apăra cu ușurință moneda și economia împotriva sancțiunilor impuse de alte state arabe, a afirmat luni ministrul de Finanțe al emiratului, Ali Sherif al-Emadi, într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, transmite Reuters, conform Agerpres.

Sursa imagine: unimedia.info

Și țările care au impus sancțiuni vor înregistra pierderi, deoarece vor fi afectate afacerile în regiune, a adăugat oficialul din Qatar.

"Mulți oameni cred că numai noi vom înregistra pierderi în acest caz. Dacă vom pierde un dolar, și ei vor pierde un dolar", a afirmat Ali Sherif al-Emadi.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein au decis ruperea relațiilor diplomatice și comerciale, acuzând autoritățile de la Doha că sprijină terorismul. Sancțiunile au întrerupt importurile și intrarea altor bunuri în Qatar, iar multe bănci comerciale și-au redus legăturile cu emiratul.

Dar Emadi susține că economia și sectorul energetic ale celui mai mare exportator mondial de de gaze naturale lichefiate (LNG) funcționează ca de obicei și nu a existat un impact semnificativ asupra furnizării de alimente și alte bunuri.

Qatarul poate importa bunuri din Turcia, Extremul Orient sau Europa și va răspunde crizei prin diversificarea accentuată a economiei sale, a afirmat ministrul de Finanțe al emiratului.

Acesta a adăugat: "Rezervele noastre și fondurile de investiții reprezintă peste 250% din PIB, deci nu cred că există motive ca oamenii să fie îngrijorați de ceea ce se întâmplă sau de speculațiile privind moneda națională, riyal (QAR)".

Întrebat dacă emiratul ar putea fi nevoit să obțină bani prin vânzarea participațiilor deținute de Fondul Suveran de Investiții al Qatarului în mari companii occidentale, Emadi a indicat că nu se discută așa ceva în prezent.

Joi, agenția de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a retrogradat ratingul de credit al emiratului Qatar, după ce vecinii săi din Golf au decis luni ruperea relațiilor diplomatice și comerciale.

Retrogradarea vine după ce moneda din Qatar s-a depreciat semnificativ, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, iar piața bursieră înregistrează un declin masiv.

Ratingul de credit pe termen lung a fost revizuit în scădere, cu o treaptă, de la "AA" la "AA minus", iar perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă retrogradare.

"Credem că ruperea relațiilor diplomatice și comerciale dintre Qatar și vecinii săi din Golf — Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein — va exacerba vulnerabilitățile externe ale emiratului și ar putea pune presiune asupra creșterii economice și a finanțelor", se arată în comunicatul S&P.

Agenția se așteaptă la o încetinire a creșterii economiei Qatarului, din cauza reducerii legăturilor comerciale regionale și a scăderii încrederii investitorilor, care ar putea duce la retrageri masive din depozitele bancare.

Fondul Suveran de Investiții al Qatarului, cu active estimate la 335 de miliarde de dolari, și rezervele valutare ale Băncii Centrale ar putea fi folosite de autoritățile de la Doha pentru ține sub control efectele retragerilor de fonduri, apreciază S&P.

Și analiștii au avertizat că ruperea relațiilor diplomatice și comerciale dintre Qatar și vecinii săi din Golf le-ar putea costa miliarde de dolari din cauza încetinirii comerțului și a investițiilor, precum și a creșterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune.

Datorită facilităților portuare recent extinse, Qatarul poate continua exporturile de gaze naturale lichefiate (LNG), care în aprilie au ajutat emiratul să obțină un excedent comercial de 2,7 miliarde de dolari, și poate importa produsele care până acum veneau din Arabia Saudită.

Dar o parte a economiei emiratului ar putea fi afectată semnificativ dacă disputa se prelungește în următoarele luni, o perspectivă care luni a dus la scăderea pieței bursiere din Qatar cu peste 7%.

Compania aeriană Qatar Airways, pe care se baza emiratul pentru stimularea turismului, se va confrunta probabil cu pierderi importante, după ce i s-a interzis accesul pe unele din cele mai mari aeroporturi din Orientul Mijlociu.

Guvernul din Qatar se împrumută pe plan local și extern pentru a finanța cheltuielile de infrastructură de aproximativ 200 de miliarde de dolari necesare pentru a găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2022. Creșterea randamentelor obligațiunilor guvernamentale sugerează că, în viitor, costurile de împrumut ale emiratului vor fi din ce în ce mai ridicate, analiștii estimând că și celelalte state din Golf se vor confrunta cu această problemă.

''Dacă disputa se extinde, ramificațiile ar putea fi imense. Firmele care gestionează active vor deveni mai prudente și nu vor face diferențe între Qatar și alte state din Golf'', a declarat pentru Reuters un bancher care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Deoarece toate aceste țări sunt puternic dependente de exporturile de țiței și gaze, legăturile comerciale și de investiții dintre ele sunt destul de reduse, astfel încât efectele negative ale disputei ar putea fi limitate.

Cu toate acestea, Qatarul se va confrunta cu costuri mai ridicate în unele domenii. În 2015, importurile de alimente ale Qatarului s-au ridicat la 1,05 miliarde de dolari, din care 309 milioane de dolari au reprezentat importurile din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Majoritatea produselor, în special cele lactate, veneau pe la granița terestră cu Arabia Saudită, astfel încât Doha va trebui să facă alte aranjamente.

Costurile construcțiilor în Qatar ar putea de asemenea crește, majorând inflația, deoarece aluminiul și alte materiale de construcții nu vor mai putea fi importate pe cale terestră.

Analiștii avertizează că Arabia Saudită ar putea convinge mai multe state să-și reducă legăturile cu Doha și ar putea forța companiile străine să aleagă între a face afaceri cu Qatarul și a obține acces la piața saudită, care este mult mai mare.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.