Reteaua Corect

Potentialul transformarii economiei globale

Incet dar sigur, o extraordinar de importanta noua industrie prinde contur, cu marele potential de transformare a economiei globale. Dupa ani de existenta, in mare parte ca fantezie ecologica, productia comerciala a biocarburantilor pentru industria mondiala a aviatiei civile, aceasta devine incet, incet o stare de fapt, cu o evolutie ce si-a startat inceputurile deja pe trei continente.

Sursa imagine: distressedvolatility.com

Liderii incontestabili pentru alimentarea stocurilor de biocombustibil sunt jatropha (este o planta care produce mai mult ulei decat soia sau porumbul, dar fiind o planta salbatica are si o recolta imprevizibila; cultivat intr-un mediu controlat, arborele poate contribui cu succes ca biocombustibil al viitorului si poate inlocui combustibilii clasici poluatori, beneficiile sale fiind inca studiate si in stadiu experimental) si camelina (datorita potentialului sau energetic, camelina poate fi folosita ca materie prima in obtinerea kerosenului; un hectar cultivat poate da peste 2.000 de tone de planta matura, din care se obtin, dupa rafinare, intre 650 si 680 de kilograme de bio-kerosen), ambele avand proprii lor suporteri.

In timp ce in prezent, nici unul nu este capabil de productie la un pret apropiat de cel al Jet A1 din aviatia civila, carburant derivat din hidrocarburi, cercetarile si investitiile masive continua sa investigheze variile posibilitati de utilizare a biocombustibililor.

Se stie clar ca SUA sunt lidere de top in productia de energie din resurse regenerabile sub forma de ethanol, dar in acest domeniu al biocombustibililor nu vor reusi niciodata sa persevereze.

In luna ianuarie a anului 2010, Qatar Airways au dezvaluit proiectul la care lucrau in colaborare cu cei de la Airbus si cu alte entitati de stat din aceasta tara, dorind sa elaboreze o inginerie detaliata si un plan de punere in aplicare pentru producerea de biocombustibil economic si durabil, dupa cum informeaza Minyanville.

La un eveniment care va marca lansarea consortiului Platformei Qatarului pentru Biocombustibil Avansat, seful companiei aeriene Akbar al Baker a salutat partenerul sau europen de proiect ca fiind “mult mai proactiv decat Boeingin experimentarea cu combustibili alternativi.”

Nu mai departe de luna martie, atunci cand un consortiu european al Airbus, al companiei aeriene romane de stat Tarom, Honeywell (HON) UOP si CCE (Camelina Company Espana) a anuntat planurile de a stabili un centru de bio-combustibil de productie in Romania pentru fabricarea carburantului pentru aviatie civila, folosind camelina ca materie prima.

Luna trecuta China National Petroleum Corporation(CNPC) a anuntat ca a livrat 15 tone de ulei jatropha pentru a ajuta compania aeriana Air China (AIRC) sa treaca cu brio de primul zbor-test pe baza de biocombustibil, programat provizoriu pentru sfarsitul acestui an.

In conformitate cu postarea de pe site-ul sau, CNPC, cel mai mare producator de petrol din Asia, dovedeste ca are abilitatea de a produce biocombustibil din stocuri non – cerealiere de a ajuta la protejarea mediului inconjurator.

Luni, Agentia de stiri a Mozambicului, Agencia Informacao Mocambique, a anuntat ca Sun Biofuel Mozambique, o filiala a Sun Biofuels Marea Britanie, a expediat primul lot de 30 de tone de ulei jatropha, obtinute pe campurile personale ale provinciei centrale mozambicane Manica, catre compania aeriana germana Lufthansa.

Cel mai mare si unic impuls pentru dezvoltarea de biocombustibili in domeniul aviatiei civile a avut loc pe 8 iunie, cand organismul de certificare pentru standardele internationale ASTM International a anuntat aprobarea sa pentru compania BIO SPK Fuel Standard, anunt ce urmeaza sa fie facut oficial mai tarziu in cursul anului, de a utiliza hidrotratate din resurse regenerabile (HRJ) in combinatie cu combustibilul tip Jet A-1 in domeniul aviatiei comerciale.

In prezent, acesti biocombustibili trebuie sa fie amestecati intr-o combinatie de 50-50 cu combustibilul de tip Jet A-1 derivat din kerosen, combustibil fosil traditional.

Combustibilul Biojet livrat anul trecut catre fortele armate ale SUA pentru evaluare a costat mai mult de 70 de dolari pe galon pentru a fi produs, un pret care, evident, il face in prezent extrem de necompetitiv cu combustibilul derivat din surse traditionale de hidrocarburi.

Suporterii productiei de biocombustibil sustin ca, costurile de prelucrare vor scadea direct proportional cu cresterea volumelor de productie.

Atat Brazilia cat si Statele Unite au o productie viabila de biocombustibili in forma de etanol.

In mod ironic, este succesul acestei productii in Statele Unite, acest fapt ducand la limitarea cresterii pe termen scurt a unei industrii regenerabile combustibililor alternativi, pentru ca lobby-ul de etanol a asigurat agricultorii ca nu primesc subventii doar semnificativ, dar ca vor asigura culturile celor care doresc sa se ocupe de productia de biocombustibili din materii prime precum camelina sau alte surse.

Aceste restrictii exista in ciuda faptului ca SUA este lider mondial in cercetarea resurselor oferite de camelina.

Cu toate acestea, ceea ce este clar in acest moment este faptul ca, combustibili din surse regenerabile biojet au fost certificate, si in plus, ca productia este inceputul.

După cum s-a menţionat mai devreme în acest articol, un moment critic este construirea pe trei continente a unei producţii de biocarburanţi, si atunci cand jucatorii mari, cum ar fi Airbus se implica, viabilitatea acestor proiecte nu mai este un semn de intebare, ci doar un termen limita.

Nu in ultimul rand, un avantaj suplimentar de biocombustibili intr-o lume concentrata asupra incalzirii globale si a emisiilor de gaze cu efect de sera este ca biocombustibilii reduc emisiile de carbon provenite de la avioanele cu reactie cu pana la 80 la suta.

Biocombustibilii sunt curati, verzi, si ... pentru moment, scumpi.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.