Libertate si Solidaritate, unul dintre partidele care formeaza coalitia de guvernamant si-a anuntat deja opozitia fata de participarea statului la aceasta schema. Formatiunea cere ca tara, a doua cea mai saraca din zona euro, sa nu participe la salvarea altor state si sa nu faca parte din Mecanismul European de Stabilitate ce va fi pus in functiune din 2013. Dupa cum precizeaza Money.ro, SaS detine 21 din cele 150 de locuri ale parlamentul slovac. Numarul total de mandate detinute de coalitia de guvernare este de 77, ceea ce confera guvernarii o majoritate fragila.
Pentru ca planul de ajutor pentru Grecia sa fie pus in practica, este nevoie de votul unanim al tarilor zonei euro, iar Slovacia este ultimul stat care voteaza pachetul, dupa ce restul si-au dat acordul. Premierul slovac Iveta Radicova a anuntat ca va cere un vot de incredere in Parlament pentru trecerea pachetului legislativ privind extinderea puterilor EFSF si ca in cazul unei respingeri a proiectului, votul ar putea fi repetat.
Dupa cum comenteaza jurnalistii care asista la discutiile din Parlamentul slovac, parerile cetatenilor de rand sunt impartite, multi dintre localnici intrebandu-se de ce este necesar ca tara lor sa sustina Grecia. Slovacii au nivel de trai inferior celui al grecilor, fapt ilustrat si de exemplu de nivelul pensiei medii: doar 300 de euro in Slovacia, fata de 1.200 de euro in Grecia, noteaza Adevarul.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.