Reteaua Corect

Mario Draghi: Măsurile de stimulare sunt necesare chiar dacă economia se redresează semnificativ

Zona euro încă are nevoie "de un sprijin monetar considerabil" din partea Băncii Centrale Europene (BCE), chiar dacă economia se redresează semnificativ și inflația este în creștere, a afirmat, marți, șeful BCE, Mario Draghi, la Forumul anual al instituției care se desfășoară în Portugalia, la Sintra, transmit Reuters și AP, conform Agerpres.

Sursa imagine: piatafinanciara.ro

"Toate semnele arată un nou nivel al întăririi și extinderii redresării în zona euro. Forțele deflaționiste au fost înlocuite de unele care sprijină creșterea prețurilor. Totuși, încă este necesară o politică monetară relaxată (QE) pentru ca dinamicile inflaționiste să devină durabile", a declarat Draghi.

Acesta a explicat că retragerea măsurilor de stimulare a economiei trebuie realizată prudent și gradual.

Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziții agresive de obligațiuni și credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE).

Consiliul guvernatorilor BCE a menținut în 8 iunie dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Într-un comunicat de presă publicat la finalul ședinței de politică monetară, Consiliul guvernatorilor BCE și-a reafirmat decizia de a continua să achiziționeze lunar obligațiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, dar a renunțat la expresia "reducerea ratelor dobânzilor dacă va fi necesar" precizând că "ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel pe o perioada extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active".

Consiliul guvernatorilor BCE nu va amâna până în ultimul moment luarea unei decizii, susține Smets, adăugând: ''Nu vom aștepta până în 31 decembrie 2017 să spunem ce se va întâmpla în 1 ianuarie. Cred că vom lua o decizie în următoarele luni privind programul de stimulare''.

De asemenea, alți oficiali ai BCE au apreciat că orice modificare a politicii monetare trebuie pregătită atent și implementată gradual.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.