Reteaua Corect

Comisia Europeană a început procedura de sancționare a Spaniei și Portugaliei pentru deficit excesiv

Comisia Europeană (CE) a demarat oficial proceduri disciplinare împotriva Spaniei și Portugaliei pentru deficite excesive în 2014 și 2015, proceduri care ar putea duce la amenzi pentru cele două țări, transmite Agerpres, citând Reuters.

Sursa imagine: jurnalul.ro

Statele membre UE sunt obligate să mențină deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB și, de asemenea, să limiteze datoria publică sub pragul de 60% din PIB. Dacă limitele prevăzute de legislația UE sunt depășite, Comisia Europeană și miniștrii de Finanțe din UE stabilesc ținte și termene limită pentru corectarea dezechilibrelor, în cadrul procedurii de deficit excesiv. Statele pot fi amendate cu până la 0,2% din PIB-ul lor dacă nu reușesc să implementeze măsuri pentru a îndeplini țintele de deficit dar până acum nicio țară nu a fost amendată.

Joi, Comisia Europeană a informat că ambele state au avut deficite mai ridicate decât limita de 3% din PIB în ultimii doi ani și nu au reușit să corecteze suficient de rapid deficitele. Acum, Spania și Portugalia riscă amenzi și suspendarea fondurilor UE dacă nu pot demonstra că reglementările au fost încălcate din cauza unor "circumstanțe economice excepționale".

Consiliul miniștrilor de Finanțe ai UE va decide în 12 iulie în privința recomandărilor CE, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al președinției slovace a UE.

Miniștrii ar putea respinge evaluarea CE numai cu o majoritate calificată a membrilor săi, fiind foarte puțin probabil să existe opoziție din partea Consiliului la recomandările Comisiei Europene.

După ce Consiliul va lua o decizie, CE va propune sancțiuni în următoarele 20 de zile. Prin urmare, Spania și Portugalia ar putea fi amendate până în 27 iulie, ultima reuniune a CE înaintea vacanței de vară, a declarat un oficial european pentru Reuters.

În 2015, deficitul Spaniei s-a situat la 5,1% din PIB, mult peste ținta de 4,2% negociată cu partenerii din UE, conform planului care prevedea reducerea graduală a deficitului, până la un nivel de sub 3% din PIB.

De asemenea, Portugalia a raportat în 2015 un deficit de 4,4% din PIB, față de un obiectiv de 2,5% din PIB negociat cu partenerii din UE.

Guenther Oettinger, comisarul european pentru economie și societatea digitală, a făcut presiuni pentru adoptarea unor măsuri împotriva Spaniei și Portugaliei pe motiv că aceste state nu și-au îndeplinit țintele bugetare, argumentând că Bruxelles-ul trebuie să acționeze pentru a-și menține credibilitatea.

În mai, Comisia Europeană s-a abținut de la impunerea amenzilor imediat, anunțând că va revizui situația în iulie.

Luni, germanul Guenther Oettinger a declarat pentru publicația Bild: "Dacă Comisia Europeană vrea să-și mențină credibilitatea privind reglementările bugetare, trebuie să aprobăm sancțiuni împotriva Spaniei și Portugaliei".

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.