Reteaua Corect

Comisia Europeană anunță norme mai stricte pentru combaterea spălării banilor și a evaziunii fiscale

Comisia Europeană a anunțat că luni a intrat în vigoare cea de-a patra directivă privind combaterea evaziunii fiscale și a spălării banilor, document care înăsprește normele actuale și va permite combaterea cu mai multă eficacitate a spălării banilor și a finanțării terorismului, se arată într-un comunicat al forului comunitar, potrivit Agerpres.

Sursa imagine: cronicaromana.net

CE a publicat un raport care va ajuta autoritățile statelor membre să contracareze mai bine riscurile de spălare a banilor în practică. Conform noii directive, Comisia a evaluat riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului pe care le prezintă diferite sectoare și produse financiare. Raportul identifică domeniile cele mai expuse riscului și cele mai răspândite tehnici utilizate de infractori pentru a spăla fonduri ilicite.

"Spălarea banilor este o sursă de oxigen pentru criminalitate, terorism și evitarea obligațiilor fiscale. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să o eradicăm. Normele mai drastice care intră în vigoare astăzi sunt un mare pas înainte, dar avem nevoie și de un acord rapid cu privire la noile îmbunătățiri propuse de CE în iulie anul trecut", a afirmat Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Vera Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: "Teroriștii și infractorii găsesc în continuare modalități de a-și finanța activitățile și de a reintroduce în economie câștigurile obținute ilicit. Noile norme care încep să se aplice astăzi sunt esențiale pentru a închide portițele de scăpare rămase. Invit toate statele membre să le pună în aplicare fără întârziere: existența unor standarde mai puțin stricte într-o țară va submina lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului în întreaga UE. Subliniez, de asemenea, că este nevoie de un acord rapid cu privire la revizuirile suplimentare propuse de Comisie în urma "Panama Papers" pentru a spori transparența în ceea ce privește beneficiarii reali".

A patra directivă privind combaterea spălării banilor înăsprește normele existente prin introducerea următoarelor modificări: întărirea obligației de evaluare a riscurilor pentru bănci, juriști și contabili; stabilirea unor cerințe de transparență bine definite cu privire la proprietarii reali ai societăților comerciale; facilitarea cooperării și a schimbului de informații între unitățile de informații financiare din diferite state membre pentru a identifica și monitoriza transferurile de bani suspecte, astfel încât să se prevină și să se depisteze infracțiunile sau activitățile teroriste; instituirea unei politici coerente față de țările din afara UE care au norme deficitare în materie de combatere a spălării banilor și de finanțare a terorismului; extinderea competențelor de sancționare ale autorităților competente.

În iulie 2016, Comisia a adoptat o propunere care vizează consolidarea în continuare a normelor UE privind combaterea spălării banilor pentru a împiedica finanțarea terorismului și a spori transparența cu privire la proprietarii reali ai societăților comerciale și ai fiduciilor. Comisia invită Parlamentul European și Consiliul sa finalizeze aceste lucrări legislative cât mai curând posibil, astfel încât noile norme să intre în vigoare cât mai rapid. Pe baza celei de A patra directive privind combaterea spălării banilor, aceste noi norme vor crea un cadru solid în materie de combatere a spălării banilor la nivelul UE.

Raportul privind evaluarea la nivel supranațional a riscurilor este un instrument menit să ajute statele membre să identifice, să analizeze și să contracareze riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. Acesta analizează riscurile din sectorul financiar și nefinanciar, precum și riscurile nou-apărute precum monedele virtuale sau platformele de finanțare participativă.

Statele membre ar fi trebuit sa notifice transpunerea celei de A 4-a directive privind combaterea spălării banilor până astăzi, 26 iunie 2017. Comisia Europeană va analiza în continuare stadiul în care se afla transpunerea și va lua măsuri rapid în cazul statelor membre care încă nu s-au conformat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.