Reteaua Corect

Cea mai mare economie europeana merge intr-un singur cilindru

Scris de A E in 19 august 2010 la 13:22, in Business international. 153 vizualizari Intra in discutie Taguricriza, export, germania, UE shortlinkhttp://crct.ro/n5ts

In timp ce exporturile conduc la cea mai rapida crestere economica de la reunificarea Germaniei, problemele legate de cresterea anemica a consumului intern forteaza cea mai mare economie europeana, bazata de patru ori mai mult pe exporturi decat Statele Unite, sa mearga intr-un singur cilindru.

Nici nu se prevede o schimbare in atitudinea Germaniei, aceasta ignorand complet sfaturile administratiei americane si a investitorilor, care sustin ca ar ajuta mai mult economia globala prin revitalizarea cererii interne, informeaza bloomberg.com. In timp ce cancelarul german Angela Merkel doreste sa taie 80 mld. euro din cheltuieli, ceea ce va duce la o crestere a atractivitatii actiunilor guvernamentale, stocurile de vanzare cu amanuntul ar putea suferi, iar dependenta tarii pentru exporturi duce la o incetinire globala a cresterii economice.

“Germania trebuie sa isi rezolve problemele privind cererea interna”, a declarat Andrew Bosomworth, director de administrare al portofoliului Pimco. “Nu toata lumea poate sa exporte. Cineva trebuie sa si importe”, a mai adaugat acesta. Ministrul de Finante al Frantei, Christine Lagarde, Trezoreria Statelor Unite si George Soros au solicitat Germaniei sa revada problematica fluxurilor comerciale pentru ca acestia considera ca sunt dezechilibrate si sunt un obstacol pentru revenirea globala.

Vanzarile externe au reprezentat pentru PIB-ul german 41% in 2009, fata de 13% in Japonia si 11% in Statele Unite. Fondul Monetar International sustine ca Germania va avea un excedent de cont curent de 5,5% din PIB in acest an, iar China va inregistra 6,2%. “Oricine considera China o problema, trebuie sa creada acelasi lucru si despre Germania”, spune economistul laureat cu premiul Nobel, Joseph Stiglitz. Germania trebuie sa ia in considerare masuri de stimulare pentru a incuraja cresterea cheltuielilor si a investitiilor in interiorul tarii, a mai adaugat acesta.

La randul lor, cetatenii germani sunt extrem de ingrijorati de nivelul ridicat al datoriei publice, cu toate ca este mult mai scazut decat cel inregistrat in alte state europene, fiind de 73,2% in 2009, cu un deficit bugetar de 3,3% din PIB, scrie wall-street.ro. De la criza economica din anii ’20, care a contribuit la venirea la putere a lui Adolf Hitler, nemtii au ramas extrem de sensibili in ceea ce priveste problema echilibrului finantelor pubice si a inflatiei.

L.M.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.