Reteaua Corect

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni la BVB s-a redus cu 56,28 %

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni realizate la Bursa de la București s-a redus cu 56,28%, comparativ cu perioada precedentă, totalizând 494,71 milioane de lei, conform unei analize Puls Capital, informează Agerpres.

Sursa imagine: cugetliber.ro

Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Romgaz (SNG) în valoare de 59,23 milioane lei, Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 35,15 milioane lei, SIF Banat-Crișana (SIF1) în valoare de 27,73 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) în valoare de 26,45 milioane lei și Transgaz (TGN) în valoare de 21,33 milioane lei.

Valoarea totală a tranzacțiilor derulate la Bursa de Valori București, săptămâna trecută, s-a ridicat la 500,37 milioane lei. Tranzacțiile cu produse structurate au cumulat 3,17 milioane lei, cu obligațiuni 0,24 milioane lei și cu unități de fond 0,05 milioane lei. În piața deal s-au realizat schimburi în valoare de 44,74 milioane lei.

Conform analizei Puls Capital, indicii bursieri au înregistrat evoluții pozitive, cuprinse între 0,02% pe indicele BET-FI, valoarea acestuia fiind de 31.925,86 puncte și 2,04% pe indicele BET-NG, valoarea la închidere a acestuia în puncte indice fiind de 698,02.

În săptămâna analizată 36 de titluri au avut evoluții pozitive, 12 au avut evoluții stabile și 28 au avut evoluții negative.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat pe titlurile Prodplast (PPL), Natura Holdings (SCPS) și Petrolexportimport (PEI) de 15,50%, 14,80% și respectiv de 10,13%.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe titlurile Turbomecanica (TBM), de 10,65%, aceasta fiind urmata de cele înregistrate pe titlurile Armătura (ARM) și Rompetrol Rafinare (RRC), de 9,58% și respectiv de 6,25%.

"Săptămână pozitivă pentru bursa locală, pe fondul unor știri apărute în presă legate de posibilitatea unor dividende suplimentare din partea companiilor la care statul e acționar majoritar. Toți indicii locali au reușit să încheie săptămâna pe plus, excepție făcând indicele BET-FI, care s-a aflat mai mult în stagnare, cu o variație nesemnificativă de +0,02%. Indicele financiar a fost afectat în principal de titlurile SIF Oltenia, care au scăzut cu 2,84% în perioada analizată. În schimb, titlurile FP au consemnat un avans de 1,49%, cea mai bună performanță din cadrul BET-FI", se arată în analiza menționată.

Indicele BET a revenit peste pragul de 8.000 puncte, după un plus de 0,11%, fiind susținut în principal de titlurile Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica, care au crescut cu 7,37%, 5,54% și respectiv cu 3,12%. Scăderi mai mari din rândul bluechip-urilor au înregistrat titlurile BVB și Banca Transilvania, de 2,24% și respectiv de 1,48%.

"Creșterile semnificative înregistrate de unii emitenți din zona de utilități și petrol și gaz au apărut după publicarea unei știri în presă conform căreia guvernul intenționează să modifice legislația în vigoare astfel încât companiile controlate de stat să poată distribui sub forma de dividende și sumele constituite în rezerve, inclusiv cele din rezultatul reportat. În cazul în care acest proiect de lege va fi aprobat, am putea asista la dividende suplimentare cu mult peste cele propuse deja din profitul net, având în vedere rezervele și pozițiile ridicate de cash de care dispun companii precum Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz sau Conpet. O astfel de mișcare din partea statului ar putea conduce la aprecierea imediată a titlurilor, însă rămâne întrebarea dacă măsura ar afecta posibilitatea de dezvoltare a acestor companii pe termen lung. Pe de o parte, vorbim despre companii de interes național care activează în sectoare caracterizate de nevoi intensive de capital, iar distribuțiile ar afecta disponibilitățile de cash necesare pentru investițiile din viitor", se arată în analiza Puls Capital.

De asemenea, în analiză se precizează că în ultimii ani investițiile acestor emitenți au fost scăzute, ca urmare a lipsei de oportunități sau a unei politici relaxate a conducerii privind investițiile, iar disponibilitățile de cash stau în conturi fără a fi folosite eficient.

"Chiar și fără a lua în calcul distribuții suplimentare, bursa locală prezintă cele mai mari randamente ale dividendelor în comparație cu piețele din regiune și cu piețele dezvoltate din vest. Randamentul mediu al dividendelor calculat pentru indicele BET conform propunerilor de anul acesta din AGA este de 6,90%. Spre comparație, indicele PX din Cehia, următorul în top după BET, are un randament al dividendelor de 4,57%", menționează analiza Puls Capital.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.