Reteaua Corect

Brad Smith, preşedintele Microsoft, despre România

Scris de newsreporter in 25 octombrie 2019 la 10:39, in Business. 351 vizualizari Intra in discutie Taguribrad smith, bucuresti, interviu, microsoft, ROMANA, romani, românia shortlinkhttp://crct.ro/nvb2

Brad Smith este avocat, dar a devenit unul dintre cei mai cunoscuți oameni din IT-ul american prin discursurile pe care le-a ținut în Congres sau la forumurile internaționale. Într-un interviu pentru HotNews.ro, președintele Microsoft a vorbit despre cum vede România, despre nevoia ca marile companii de tehnologie să se schimbe și despre pericolele inteligenței artificiale.

Tot în interviu puteți citi de ce crede Smith că Europa este mult peste SUA la legislația de protecție a datelor, dar și la trenuri de mare viteză, domeniu pentru care Microsoft face lobby în SUA. Smith este al doilea om ca importanță în structura Microsoft, după CEO-ul Satya Nadella.

Smith este un nume cunoscut în diplomația mondială și s-a întâlnit cu președinți din multe țări, fiind chemat spre exemplu și la întâlnirile pe care Obama le-a avut cu ”greii” sectorului IT din SUA. Că este diplomat se poate vedea și din răspunsurile de mai jos, Smith având o abordare pacifistă, ținându-se departe de declarații controversate.

Vlad Barză: De ce ați venit în România? Doar pentru evenimentul Microsoft sau veți discuta și cu oficiali guvernamentali, cum ați procedat și în alte țări vizitate?

Brad Smith: În primul rând vreau să aflu despre Microsoft România și oportunitățile de aici. Compania a crescut mult și a investit și vreau să aflu despre progresele locale, mai ales că România este țara unde Microsoft a crescut procentual cel mai mult numărul de angajați, de la câteva sute cu câțiva ani în urmă, la 1.500 astăzi. (...) Nu am o agendă politică, chiar dacă peste tot unde mergem oamenii întreabă despre privacy, securitate și implementarea de noi reguli pentru companiile de tehnologie. Inevitabil apar în discuții aceste chestiuni, dar nu este vorba de vreo agendă politică acum.

Vlad Barză: De-a lungul carierei ați cunoscut români, ați lucrat alături de ei, aveți amintiri despre români?

Brad Smith: Când m-am angajat la Microsoft, în 1993, țin bine minte că veneau în companie mulți oameni din România și Bulgaria, erau mișcări intense. Influxul de talente a contribuit la creșterea Microsoft, dar și a altor companii americane de tehnologie. În zona Seattle sunt comunități de români, dar și de bulgari și polonezi, s-au stabilit acolo, au copii, au devenit parte a ”țesăturii” comunității și rămân extrem de importanți și astăzi.

Vlad Barză: În România a persistat mitul că româna este a doua cea mai vorbită limbă la Microsoft. Evident că nu era adevărat, iar când am vizitat campusul Microsoft din Seattle am aflat că româna este totuși în top 20 limbi vorbite. Nu știu dacă ați auzit de acest mit...

Brad Smith: Nu mă surprinde mitul. Sunt 7.000 de limbi vorbite în lume, deci top 20 nu este rău deloc (râde). Chineza, spaniola sunt vorbite pe scară largă (...) Cred totuși că în campusul Microsoft este mult mai mare ponderea celor care vorbesc română decât ponderea oamenilor care vorbesc română din totalul populației lumii, (20 de milioane de români din 7,6 miliarde de oameni). Ponderea este clar mai mare în Microsoft.

Vlad Barză: Știți că România stă foarte bine la viteza internet-ului broadband. Spuneați că internetul broadband este acum ceea ce electricitatea era pentru mediul rural cu 80-90 de ani în urmă...

Brad Smith: M-au impresionat vitezele internetului în România, viteze de download de 1.000 mbps și rata foarte mare de penetrare a conexiunilor. Sunt mai multe moduri de a evalua unde te afli: te poți gândi la topuri pe țări în funcție de diverși indicatori precum PIB pe locuitor, sau te poți gândi încotro mergi și să vezi o rată de creștere de 4% și apropiată de 7% în anii recenți. Totul sună impresionant și, când ne gândim că broadband-ul este electricitatea secolul 21, România are o platformă de creștere pentru care alte țări ar trebui să fie invidioase.

Vlad Barză: Am avut însă și încă avem rate mari de piraterie pentru produsele Microsoft...

Brad Smith: Da, dar cloud-ul a transformat modul în care oamenii folosesc tehnologia și a schimbat și modul în care industria tratează lucruri precum proprietatea intelectuală. Cred că în trecut un dezvoltator român de software era motivat să se mute în SUA și fiindcă era greu să construiești acum 20 de ani un business într-o țară cu o rată mare a pirateriei. Dar acest lucru s-a schimbat datorită evoluției cloud-ului și fiindcă s-a schimbat și natura tehnologiei și acum sunt mai mari și oportunitățile pentru cei care vor să construiască afaceri în România, Este impresionantă și creșterea startup-urilor de acum, creștere ce părea de necrezut în urmă cu două decenii.

Vlad Barză. Cum vi s-a părut Bucureștiul, mai ales că sunteți pentru prima oară aici?

Brad Smith: Este un oraș special. am citit despre el, dar nu-l vizitasem. Sunt impresionat de arhitectură și de grandoarea multor zone din oraș și aici se văd secolele de istorie și este frapant, impresionant. Apoi contează mult dinamismul, populația educată și creativitatea care există aici.

Vlad Barză: Cum vedeți ofensiva declanșată de autorități contra companiilor mari de tehnologie care sunt acuzate că, prin platformele lor, contribuie la răspândirea dezinformării?

Brad Smith: Cred că sectorul IT trebuie să se schimbe, companiile de tehnologie trebuie să se schimbe. Întrebările pe care oamenii le pun peste tot în lume despre tehnologie sunt foarte grele, dar nu sunt nedrepte.

Vlad Barză: Ofensiva care s-a întețit în ultimii 2-3 ani vi se pare justificată?

Brad Smith: Cred că oamenii au dreptate când pun întrebări dificile. Tehnologia a devenit atât un instrument pozitiv, cât și o armă și cred clar că aceste companii ce creează tehnologie trebuie să ia în seamă ambele părți ale ecuației. Cred că trebuie să construim mecanisme mai bune de protecție contra folosirii abuzive a tehnologiei. Cred că responsabilitățile noastre au crescut considerabil și autoritățile, dar și publicul larg, ne cer să devenim mai responsabili. Până la urmă este ceva de care chiar este nevoie și sectorul IT va deveni mai sănătos și lucrurile vor merge spre bine. Sunt convins că nu toate companiile sunt la fel de încântate sau de încrezătoare în acest drum, dar cred că se vor schimba lucrurile cu timpul.

Continuarea pe HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.