Reteaua Corect

​BNR este îngrijorată de schimbările demografice

Scris de newsreporter in 04 iunie 2023 la 12:24, in Business. 306 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBpZ

​BNR este îngrijorată de schimbările demografice la care asistăm și o menționează printre „vulnerabilitățile structurale importante cu implicații majore asupra stabilității financiare”, scrie HotNews.

În Hunedoara, vârsta medie a populației a crescut cu 2,6 ani. Dar cel mai bătrân județ rămâne Teleorman, unde vârsta medie se apropie de 46 de ani, cu peste 8 ani mai mult decât în Ilfov.

E aproape un loc comun printre economiști faptul că îmbătrânirea populației în ultimele decenii – pe măsură ce generația baby boomers de după război se apropie de pensionare iar rata natalității în rândul copiilor lor a scăzut – a contribuit la ratele scăzute ale dobânzilor.

„Problema îmbătrânirii este foarte emoționantă: cine va avea grijă de bunica?”, se întreba acum câțiva ani George Magnus, consilier economic șef la UBS. Măsuri precum creșterea vârstei de pensionare, acordarea de stimulente pentru cei care au grijă de bătrâni sau acceptarea unui număr mai mare de migranți ar putea atenua efectul îmbătrânirii populației.

Cele mai tinere și cele mai bătrâne județe

Situația din țară arată ca în graficul de mai jos:

Impactul asupra creșterii

Îmbătrânirea populației va afecta finanțele publice ale guvernelor din majoritatea țărilor lumii, iar agențiile de rating avertizează că acest lucru va pune presiune pe ratingurile suverane, scriu jurnaliștii de la Financial Times.

Îmbătrânirea forței de muncă va pune presiune asupra puterii economice și fiscale a statelor, afectându-le profilul său de credit suveran pe termen lung, a declarat Moody's Investors Service. Încă din 2018 o altă agenție de rating globală susținea într-un raport că ratingurile de credit ale Coreei de Sud și Japoniei vor fi supuse unei presiuni puternice din cauza „combinației dintre creșterea economică mai scăzută și datoria guvernamentală mai mare, pe fondul îmbătrânirii forței de muncă”, în anul 2030.

Mecanismul e simplu. Oamenii economisesc cel mai mult în timpul vieții lor active, pe perioada în care au un job care să le permită să pună ceva deoparte. Apoi, la pensie, ei consumă mai mult decât economisesc - și în ultimele luni de viață tind să consume mai mult, mai ales servicii medicale și medicamente. Creșterea speranței de viață pune o mai mare presiune pe susținerea economică și socială a seniorilor, mai ales că speranța de viață sănătoasă după 65 de ani în România este printre cele mai mici din Europa.

Avem o problemă a solidarității intergeneraționale

Din 1990, numărul angajaților a scăzut în comparație cu persoanele care trebuie întreținute (tineri și bătrâni). ”Avem o problemă a solidarității intergeneraționale. Actualele cohorte de vârstnici au fost, în cea mai mare parte, avantajate comparativ cu generațiile active de acum: au avut biografii relativ standardizate, marcate de acces relativ ușor la educație, sănătate, locuire, piața forței de muncă.

Generațiile mai tinere au avut de întâmpinat pe parcursul vieții provocări mai importante în a-și construi o viață bună, iar biografiile lor au fost marcate de multe schimbări și provocări în relația cu sistemul educational, de sănătate, atunci când au încercat să își rezolve problema locuirii, dar și pe parcursul vieții de muncă, spune, într-o discuție cu HotNews.ro Iuliana Precupețu, Cercetător la Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB), coordonator al proiectului AMASE ”O abordare multidimensională a excluziunii sociale și consecințele pentru starea de sănătate a vârstnicilor”.

Atât estimările Academiei Române cât și cele ale INS arată că populația activă se va reduce consistent în România, la fel ca și rata de participare pe piața muncii.

Efectele schimbărilor demografice asupra pieţei muncii sunt pronunţate. Când există o proporție mai mare de salariați în rândul populației, există mai multă concurență pe piața muncii, ceea ce împinge în jos puterea de negociere a salariaților și reduce atât salariile, dar și inflația.

Efectele demografice ar implica faptul că ratele de economisire (proporția din veniturile totale care este economisită) ar putea scădea brusc pe măsură ce baby boomers-ii se pensionează. Acest lucru poate afecta prețul banilor (dobânzile) și prețurile din piețele financiare (obligațiuni s.a.). Pe scurt, pregătiți-vă de prelungirea prin lege a vieții active, de taxe mai mari și de o degradare în continuare a țesutului social.

 

 

 

 

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.